Caffé, espresso of cappuccino?

Door: Linda op 10 april 2015

Je zou koffie eigenlijk wel de nationale drank van Italië kunnen noemen.
Het eerste wat ik doe als ik in Italië kom is een bar binnenstappen en zo’n heerlijke espresso bestellen. Je betaalt aan de kassa en met het bonnetje, de “scontrino” ga ja naar de bar. Daar zet de barman je het lekkerste kopje koffie voor. Je neemt naar believen suiker die op de toog staat en je hebt echt het gevoel dat je nu in Italië bent

Maar er is natuurlijk niet alleen de espresso of de cappuccino. Om wat wegwijs te raken in de Italiaanse koffiewereld zijn er hier enkele van de talloze soorten die je kunt bestellen :

Caffé americano een grote kop koffie met een dubbele hoeveelheid water. Als je graag een koffie hebt, zoals wij die hier drinken, dan bestel je dit het best aan de bar.
Caffé corretto zwarte koffie met een scheutje sterke drank, meestal grappa
Caffé decaffeinato cafeïnevrije koffie
Caffé doppio espresso met een dubbele hoeveelheid koffie en water. Deze koffie is dus net zo straf als de espresso, alleen wat groter.
Caffé con panna espresso met slagroom
Caffé amaro koffie zonder suiker
Caffé espresso romano espresso met een schijfje citroen of een citroenschilletje erbij
Caffé freddo ijskoffie, die reeds gesuikerd is.
Caffé espresso klein kopje sterke koffie uit een kleine tas, die voor de helft gevuld wordt.
Caffé lungo koffie met een beetje meer water dan espresso, ook wel : caffé alto
Caffé macchiato koffie met een wolkje melk
Caffé ristretto sterke zwarte koffie, waarbij het kopje maar voor 1/3 gevuld is.
Caffelatte Koffie met veel melk. Dit is de koffie die de Italianen ’s morgens bij het ontbijt drinken.
Cappuccino Koffie met een schuimlaag van melk, ook wel :Cappuccio. De Italianen drinken deze koffie eigenlijk alleen in de voormiddag. Als je dus in de namiddag een cappuccino bestelt, zal de barman je vragend aankijken en al helemaal als je er ook nog slagroom bij wilt. De cappuccino bestaat uit 3 gelijke delen espresso, melk en schuim.De melk wordt opgeschuimd met het stoompijpje van de espressomachine.
Cappuccino chiaro cappuccino met meer melk dan normaal.
Cappuccino scuro cappuccino met wat minder melk dan normaal.
Espresso affogato espresso op roomijs.
Espresso mocha in een grote kop doet men 1/3 espresso, 1/3 ongesuikerde cacao en 1/3 opgeschuimde melk.
Granita al caffé espresso met in stukjes gemalen ijs.
Latte macchiato koffie verkeerd, een glas warme melk met slechts een tikkeltje koffie.

Plaats een reactie

U dient in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen