Tiramisu

Door: Linda op 23 september 2011

Recept omschrijving

Tiramisu

Er gaat niks boven zelfgemaakte tiramisu! Zalig.

Wat is Tiramisu?
Tiramisu (ook: tiramisù) is een van oorsprong Italiaans dessert. De naam betekent letterlijk trek mij omhoog, wat zoveel inhoudt als beur mij op of maak mij blij. Tiramisu wordt dan ook vaak aan herstellende zieken gegeven, om ze aan te laten sterken en er weer bovenop te brengen.

(Wikipedia)

Ingredienten

  • mascarpone
  • pak lange vingers
  • eieren
  • amaretto
  • marsala
  • slagroom
  • koffie
  • suiker
  • cacao
  • gelatine

Kook instructies:

1. Je begint met het zetten van een kop koffie (zelf bepalen hoe sterk) en doe daar een flinke scheut amaretto door. 2. Leg de lange vingers in een schaal 3. Besprenkel de lange vingers met het koffienat. Laat dit even intrekken 4. Tegelijkertijd klop je de slagroom half romig, zodat het niet te stijf is en voeg naar smaak (7) scheppen suiker toe. Dit apart laten staan. Eventueel kun je naar smaak nog wat amaretto toevoegen. 5. neem een volgende schaal en doe daarin 4 gescheiden eidooiers. Het eiwit heb je niet nodig. De creatievelingen onder ons kunnen dit eiwit gebruiken voor bijvoorbeeld het maken van schuimpjes. 6. Voeg toe: 5 scheppen suiker, 4 eetlepels Marsala en klop het geheel langzaam au bain marie warm, zodat de eieren niet meer rauw, maar wel warm zijn. Voor de bain marie gebruik je een pan met heet water en doe daarin de schaal met bovengenoemde ingrediënten. Zorg ervoor dat de eieren niet te heet worden, anders gaat de massa klonten. 7. Schep de mascarpone door de eimassa (niet mixen) en voeg daarna ook de geslagen slagroom toe. Het geheel mag niet te dun zijn anders wordt het niet goed stijf. Met de Kerst heb ik wat blaadjes gelatine toegevoegd, dit werkte toen uitstekend. Eigenlijk heb je het eiwit wel nodig om de zaak te laten opstijven, maar ik wilde toen geen rauw ei gebruiken, vandaar. Gebruik dus wel gelatine, bedenk ik me nu. Zie voor gebruik hiervan de verpakking. 8. Schep een laag van de gemengde massa op de langevingers en doe daarover heen nog een laag met lange vingers. je kunt natuurlijk ook kiezen voor een dubbele laag koekjes op de bodem, dan heb je nog meer een cake idee. De bovenste laag moet in ieder geval mascarpone massa zijn. Strijk het geheel met een spatel mooi glad. 9. Tot slot strooi je met een zeef een dikke laag cacao over de tiramisu.

Een paar uurtjes opstijven en je hebt een super lekker dessert.