Saffraan

Door: Linda op 14 juni 2011

Saffraan

De van oorsprong Aziatische, herfstbloeiende crocus sativus, de saffraankrokus, is het duurste specerij ter wereld. Voor een kilo saffraan moeten enkele honderden euro’s neergeteld worden. Dat komt omdat voor een ons saffraan zo’n 13.000 stempels nodig zijn, die zo omstreeks half oktober met de hand geplukt worden. Een stempel is het bovenste deel van de stamper van een bloem; dat gedeelte waar de manlijke stuifmeelkorrels voor de bevruchting zorgen.

En elke bloem van de saffraankrokus bevat maar één stamper met drie stempels.

Pas in de middeleeuwen werd saffraan door de Arabieren in Europa geintroduceerd. Saffraan is Arabisch voor geel. Het wordt daarom voornamelijk als kleurstof gebruikt. In de middeleeuwen ook om stof te verven, tegenwoordig enkel om gerechten een ander aanzien en smaak te geven. Voor het verven van stoffen zijn inmiddels goedkopere kleurstoffen ontdekt. Voor kleding is de ietwat bittere smaak van saffraan niet echt belangrijk.

Aan het eind van de middeleeuwen echter lag het saffraangebruik in Europa hoog en probeerde men op slinkse wijze nep-saffraan te maken. Men maalde bijvoorbeeld krijt en gele paddenstoelen of droogde de stempels van lelies. In Neurenberg werd daarom een instituut opgericht met als hoofdtaak de controle van saffraan. Beproefde saffraanproducten kregen een zegel van echtheid, saffraanvervalsers daarentegen konden op z’n minst rekenen op hoge geldstraffen. Als ze het te bont hadden gemaakt werden ze verbannen, verbrand of levend begraven. Hun producten werden vervolgens bij de fontein in het centrum van de stad verbrand.

Voor een oranje-geel menu twee recepten met saffraan. Daarvan is slechts weinig nodig: voor beide recepten een mespunt in poedervorm, dan wel de hoeveelheid stempels die tussen duim en wijsvinger passen. Dat is bij elkaar maar een paar gram en dat jaagt u niet op kosten.

Bron: eader.nl

 

Pastagerechten met saffraan

Spaghetti allo zafferano (Spaghetti met saffraan)

 Fettucce con funghi e zafferano

Plaats een reactie

U dient in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen