Verse pasta

Door: Marije Smeenge op 9 juli 2015

5954320022_c1227a6f76_z

Misschien gaat er wel niets boven verse eigengemaakte pasta. Van die zijde-achtige linten die de smaak van de saus perfect opnemen en er zo prachtig rustiek uitzien..

Wie verwen je er het liefst mee? Je familie, je beste vrienden of eigenlijk toch alleen jezelf?

Vooral in het noorden en midden van Italiƫ maken veel mensen zelf pasta. omdat er meestal eieren door het deeg gaan, is de pasta hier rijk en vol van smaak en past hij perfect bij de romige sauzen met panna (room) of boter, die in het noorden van oudsher veel worden gegeten.

De zachte, verse pasta absorbeert de boter een beetje en bindt de saus aan zich, zodat er een heerlijk laagje omheen wordt gevormd.

Zelf pasta maken is eenvoudiger als je misschien zou denken, zeker als je wat hulpmiddelen tot je beschikking hebt zoals een (handmatig te bedienen) pasta machine. Als je een voorraadje van je eigen deeg in de vriezer bewaart, heb je altijd heel snel een heerlijke pasta op tafel staan.

Als je zelf verse pasta wilt maken is het belangrijk dat je het juiste meel gebruikt. Gelukkig is goede pastabloem steeds gemakkelijker te krijgen. Het belangrijkste is dat het meel voldoende gluten bevat. Dat is nodig voor de stevigheid en de elasticiteit van het deeg, het zorgt ervoor dat het deeg mooi dun uit te rollen is, zonder dat het scheurt. harde of durum tarwe, grano duro, in het Italiaans, bevat de meeste gluten en is daardoor erg geschikt. Deze soort heeft letterlijk een harde compacte korrel – vandaar de naam.

Voor verse eierpasta kun je ook een iets zachtere tarwesoort met minder gluten gebruiken. Hiermee krijg een wat zachtere pasta.

Verse pasta kan met alleen water gemaakt worden, maar de meeste thuiskoks geven de voorkeur aan eierpasta. In plaats van hele eieren kun je ook alleen eierdooiers gebruiken. Je vervangt dan ieder ei door twee eierdooiers. Het deeg wordt zo nog rijker van smaak en geler van kleur.

Basis recept pastadeeg voor 4 personen

300 gram Italiaanse bloem (type 00)

3 eieren (of 150 ml water)

Halve theelepel zout

Bron foto

Plaats een reactie

U dient in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen