Worden we nu dik van pasta?

Door: Linda op 30 augustus 2011

Het is al pasta wat de klok slaat dezer dagen. Waar dit gerecht eerlang de titel ‘armemenseneten’ droeg, stijgt het nu in sneltempo op de wereldranglijst diëten naar de eerste plaats. Wat heeft pasta meer dan aardappels of rijst? Het antwoord is eenvoudig: deegwaren zijn niet duur, geven veel energie en doen niet verdikken. Of toch wel? Een kritische blik kan nooit kwaad. De Italiaanse vrouwen, de grootste gebruikers van pasta’s in Europa, staan om hun betoverende schoonheid bekend. Maar of ze slank zijn, da’s andere koek. Wat is er nu eigenlijk van waar? Verdikt pasta nu of word je er mager van?

Topsporters slaan tonnen pasta naar binnen voor ze aan een wedstrijd deelnemen. Dokters zijn het er over eens: pasta’s geven energie gedurende uren, verteren makkelijk en doen niet verdikken. Okee, we willen die adviezen graag aannemen, maar vergeten zeker niet dat sporters wel ongelooflijk veel calorieën verbranden. Wat houdt hen slank? De deegwaren of de sport?

Laten we eens zo’n Italiaanse familie belichten om de zaken van een andere kant te bekijken. De slanke Italiaanse deernen worden namelijk na hun dertigste mamme, Italiaanse mamma’s dus, die letterlijk in het lang en in het breed hun leven en dat van hun huisgenoten met pasta vullen. Als we hun lichaamsgewicht onder de loupe nemen, mogen we ons gerust eens afvragen of deegwaren echt wel zo goed voor de lijn zijn.

Toch moeten we aan de kwaliteiten van pasta niet twijfelen. De artsen en de diëtisten hebben gelijk. Wat alles naar de vanen helpt, zijn de overheerlijke sausjes die bij de pasta geserveerd worden. Komt daar nog bij dat deegwaren ook nog eens voor én na het hoofdgerecht worden opgediend. Want in Italië is pasta maar een voorgerecht. En voor dat voorgerecht vergrijpen de Italianen zich nog eens aan de antipasto, dat zijn de stukjes hesp en charcuterie van allerlei allooi, de mozzarella, de gekookte groenten ingezet op olijfolie en ander fraais. Hmm… ik krijg al trek als ik er nog maar aan denk.

Laten wij bij de grondgedachte blijven: de sauzen zijn de dikmakers. Met room, zonder room, met parmesan, zonder parmesan, met basilicum, met tomaten, met… , neen, niet met vlees, uitgezonderd met spek. En ook met gehakt, in de spagetti bolognese welteverstaan, maar dat is eigenlijk puur een toeristengerecht.

Na het deegwaren-voorgerecht, gaan ze een hoofdgerecht te lijf. Vlees met garnituur, groenten of aardappelen. Een gouden raad: geef nooit toe aan een Italiaan dat Europeanen pasta als hoofdgerecht eten, vaak als bijzit van een portie vlees. Hij wordt er misschien onwel van. Wat de toetjes betreft, eten de Italianen eerst kaas, daarna fruit, want ook dat laatste is goed voor de lijn. Ijsjes horen er ook bij, maar later op de avond, in de ijstent in de straat. Zo, nu weet u hoe het komt dat pasta gezond is en doet vermageren, terwijl half Italië vol gezette Italianen loopt.

Ten slotte moet ik jullie nog even inwijden in de Italiaanse woordenschat. Een Italiaanse van 1.65 m die zestig kilo weegt, wordt aanzien als een magra (een panlat) en een alta (grote). Hetzelfde meisje zal in Frankrijk of in België al snel het koosnaampje ‘dikkerdje’ dragen, ook al is dat onterecht. ’t Is dus een kwestie van interpretatie, al dat gedoe rond die deegwaren. Pasta doet niet verdikken, als je er tenminste weinig van eet, een klein beetje saus neemt en het als een hoofdgerecht ziet. Al dente (beetgaar) welteverstaan. Dààr moet u niet aan twijfelen.

Plaats een reactie

U dient in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen