Zelf pasta maken

Door: Linda

pasta maken

Zelf pasta maken is gemakkelijk en leuk om te doen.
Bovendien is het erg lekker! Hieronder het recept.

Ingrediënten voor 4 personen
200 gr pastabloem (harde tarwe)
2 eieren

Materialen
Pastamachine
Deegroller

Zo maak je heerlijke pasta
Verdeel de pastabloem over je aanrechtblad.

Maak een kuiltje in het midden en breek de eitjes daarin.

Meng het voorzichtig met je vingers. Begin van binnenuit en betrek steeds meer bloem bij je deeg.

Kneed er in 1o minuten een soepel pastadeeg van. Het deeg is klaar als het elastisch aanvoelt.

Verpak het pastadeeg in huishoudfolie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.

Zet de pastamachine op de breedste stand, bij mijn machine is dit stand 7.

Neem een deel van het pastadeeg en rol dit uit tot een langwerpige lap. Dit hoeft niet dun te zijn.

Doe het deeg tussen de rollers en draai het deeg er door heen. Herhaal dit 2 of 3 keer totdat er een dunne lap ontstaat. Als er bij de eerste draai scheuren ontstaan, kan je het deeg even dubbel vouwen en opnieuw er door heen draaien.

Zet de machine vervolgens een standje lager en rol de lap nogmaals door de machine. Ga zo door totdat de pasta de juiste dikte heeft bereikt. Ik ben doorgegaan tot standje 3.

Nu heb je lasagnevellen die je ook voor ravioli of tortellini kunt gebruiken. Snijd deze eventueel wat bij met een mes in de gewenste grootte. Laat de vellen vervolgens drogen op een schone theedoek. (je kan ze ook direct koken).

Ik heb het pastadeeg door de tagliatelle stand gehaald. Dit is hetzelfde principe als hierboven, alleen snijden de messen de pasta in repen.

Lintpasta laat je drogen op een droogrekje. Zodat de slierten los van elkaar kunnen drogen.

Kook de pasta in 3 minuten gaar in water met zout.

Als je de pasta net gedraaid hebt en niet hebt laten drogen, kan je de kooktijd verkorten naar 1 minuut.

Pasta machine bestellen al van af 29,50 

Bron

 

Kabeljauw met tomaatjes

Door: Linda

kabeljauw met tomaatjes

Kabeljauw met tomaatjes uit de oven

Bereiding

Koop lekkere verse kabeljauwfilet op de markt of bij de viskraam.
Verwarm de oven op 180°C.
Meng de olijfolie met de knoflook, komijn, sinaasappelrasp en tijm en maal er wat chilipeper boven. Bestrooi het stuk kabeljauw met zout en bestrijk het rondom met het oliemengsel. Leg de kabeljauw in een niet te grote lage ovenschaal. Kruis de tomaten op de bolle kant in en zet ze met de bolle kant naar boven rond de kabeljauw. Schep de rest van het oliemengsel over de tomaten en vis. Schuif de schaal in het midden van de voorverwarmde oven. Laat de kabeljauw en tomaten in 30 minuten gaar worden.

Ingrediënten

  • 600 gram dikke kabeljauwfilet (1 stuk)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 grote tenen knoflook, geperst
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 1 eetlepel sinaasappelrasp
  • 1 eetlepel verse tijmblaadjes
  • chilipeper uit een molentje
  • 12 kleine trostomaten

Serveertip: lekker met Tagliatelle

Bron
Bron foto

 

De gezonde variant van lasagne

Door: Linda

gezonde lasagne

Bij lasagne denk je niet direct aan een gezond gerecht. Maar door het anders klaar te maken kan dit wel, voedingsdeskundige Carina Noordervliet maakt een gezonde variant van lasagne. Met de volgende ingrediënten en geeft advies hoe je het maakt!

Voor 4 personen

  • 1 courgette in blokjes
  • 1 rode paprika in blokjes
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 tartaartjes
  • 1 bakje cherrytomaatjes
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 klein bakje hüttenkäse
  • Volkoren lasagnebladeren
  • 2 eetlepel neutrale olie
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden
  • 1 eetlepel rodewijnazijn
  • 1 eetlepel ketchup
  • zout en peper

Zo maak je gezonde lasagne:    

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de knoflook en ui in de olie. Voeg de paprika en courgette toe en bak 5 minuten mee. Doe de tartaar erbij en bak rul. Voeg vervolgens de gepelde tomaten, Italiaanse kruiden, rode wijn azijn en ketchup toe. Laat het geheel 5 minuutjes pruttelen.

Doe in de ovenschaal eerst een laag saus en daarop zoveel lasagnebladeren als nodig is om de sauslaag af te dekken. Dan weer een laag saus, lasagnebladeren. Als laatste eindig je met een laag saus. Daarover doe je de cherrytomaatjes en de hüttenkäse. Doe het geheel c.a. een half uur in de oven. Eet smakelijk.

Bron

Traditionele Limoncello maken

Door: Linda

limoncello maken

Ik was bij Italiaanse vrienden en na het eten kwam een fles heerlijke zelfgemaakte Limoncello op tafel.
Ze hebben me het recept gegeven en ik wilde dit ook met jullie delen.

Benodigdheden

  • 10 citroenen het liefst biologisch
  • 1 liter wodka of 1 liter 96% alcohol
  • 3 cups wit kristalsuiker
  • 4 cups water bij wodka of 1,6 liter water als je 96% alcohol gebruikt!

9 stappenplan voor het maken van heerlijke Limoncello:

Stap één: Selecteer de beste citroenen.

Koop bij voorkeur biologische citroenen, de schil ga je gebruiken.

Stap twee: Was de citroenen.

Was de citroenen met warm water en droog ze daarna af.

Stap drie: Schil de citroenen.

We gaan de schil verwijderen. Er mag geen wit meekomen dit geeft een bittere smaak. dus hoe dunner de schil hoe beter! Gebruik bij voorkeur een Microplane zesteur maar het gaat ook met een dunschiller.

Stap vier: Alcohol.

Het is moeilijk om aan pure alcohol te komen 96%  daarom is wodka met een neutrale smaak een goed alternatief.

Stap vijf: Mengen.

Meng de alcohol en citroen schillen (alleen het geel) in een schone glazen gesteriliseerde pot en doe de deksel er op. Plak een stikker met de datum er op en laat het ca een week staan. af en toe schudden kan geen kwaad.

Stap zes: Suiker en water.

Meng de suiker met bij voorkeur water uit een fles. Breng dit aan de kook en laat het ca 14 minuten zachtjes koken. Dan laten afkoelen tot kamertemperatuur. Voeg nu het wodka mengsel en de siroop samen.

Stap zeven: Wachten.

Wacht minimaal 40 dagen. Als je het kan opbrengen mag je nog wat langer wachten, hoe langer je wacht, hoe zachter de smaak.

Stap acht: Filter de Limoncello.

Het is nu belangrijk de Limoncello minimaal 2 keer te filteren zodat je een heldere (niet troebele) gele Limoncello krijgt.

Stap negen:  Limoncello in flessen doen.

Zorg voor gesteriliseerde flessen. En laat na het bottelen de flessen nog minimaal 7 dagen staan in de koelkast. Dan kan de eerste fles de diepvries in en de volgende dag proeven maar. Drink met mate en geruik kleine borrel glaasjes die je ook voor gebruik in de vriezer zet. Proost.

Bron foto

Pasta salades

Door: Marije Smeenge

PicMonkey Collage

Typisch Italiaans zijn ze niet: koude salades van pasta met groenten, kipblokjes of zeevruchten. Waarschijnlijk is pastasalade tegen het einde van de vorige eeuw voortgekomen uit de Australische fusion-leuken. Lees meer »

Italiaanse tiramisu het klassieke recept

Door: Linda

tiramisu zelf maken

Zelf tiramisu maken volgens het klassieke recept. Luchtige mascarpone met lange vingers gedrenkt in espresso met een klein scheutje brendy of cognac.

Ingrediënten
Porties: 8 

  • 500 gr mascarpone
  • 6 eieren, gesplitst
  • 30 lange vingers
  • 350 ml espresso, afgekoeld
  • 3 eetlepels suiker
  • 4 eetlepels cacaopoeder
  • 50 ml cognac of brandy

Bereidingswijze
Voorbereiding: 20min  ›  Extra tijd: 4uur in de koelkast  ›  Klaar in:4uur20min 

  1. Mix de suiker en de eidooiers tot een licht en romig mengsel. Voeg de mascarpone toe en de helft van de cognac of brandy en mix door.
  2. Maak de kloppers van de mixer goed schoon en mix dan de eiwitten stijf in een andere kom. Schep de eiwitten door het mascarpone mengsel.
  3. Schenk espresso in een ondiepe schaal met de resterende cognac en 1 theelepel cacaopoeder. Roer goed door. Dip elke lange vinger kort in het mengsel en bedek hiermee de bodem van een glazen schaal van 20 cm doorsnee (rond), of vierkant.
  4. Zodra de bodem is bedekt met een laag lange vingers, bedek je deze met de helft van het mascarponemengsel. Bestuif met de helft van de cacao. Herhaal met nog een laag lange vingers, de resterende mascarpone en eindig met de resterende cacao.
  5. Zet 4 uur in de koelkast alvorens te serveren.

Bron

 

 

5 gezonde meeneemmaaltijden voor de drukke vrouw

Door: Linda

 

Salade

Voor drukke vrouwen valt het soms niet mee. Elke dag een ontbijtje halen op het station, omdat je ’s ochtends geen tijd hebt om te eten. En elke middag wat in de kantine halen, omdat het smeren van boterhammen er in de ochtend ook altijd bij inschiet. En dan kom je helaas niet altijd uit bij de meeste gezonde maaltijden… Herkenbaar, drukke vrouw? Dan hebben wij iets heel leuks voor je gespot…

Wij vragen ons namelijk ook dagelijks af hoe je gezond – en bovenal lekker – kan eten zonder dat het voorverpakt is of veel moeite kost om te bereiden. Bij toeval spotten wij tijdens ons wekelijkse boodschappenrondje wat nieuws. Daar, op de vloer van de plaatselijke Albert Heijn, stond een heerlijke salade-weckpot (ofwel: Salad in a jar) met tonijn en quinoa.

Wat bleek, die potten zijn niet alleen handig, maar ook nog eens hartstikke hip! In principe hoeven we natuurlijk niet het hipst van het hipst te zijn, maar als je tegen iets leuks aanloopt dat plotseling-per-ongeluk-opeens ook nog dé trend van dit moment blijkt te zijn, dan zeggen wij daar geen ‘nee’ tegen.

5x heerlijke weckpot-recepten

Voor de drukke vrouw die ook nog eens klaar is met al die plastic rotzooi is dit oprecht een uitkomst. Enige wat je hoeft te doen, is: uit je koelkast halen, schudden, op een bord doen of rechtstreeks vanuit de pot eten. Dat laatste blijkt nog een beetje een uitdaging, maar hé, dan schrok je tenminste niet, toch?

De potten zijn herbruikbaar én je kan enorm variëren met je weckpot-gerechten. Wij zetten hieronder de lekkerste recepten voor je op een rij!

1. Ontbijt

Als je de pot voor je ontbijt wilt gebruiken, kan je ‘m in principe al voor de hele week vullen. Gooi er in wat je wil. Gedroogd fruit,  havermout, cruesli, muesli of chiazaad. ’s Ochtends hoef je alleen nog maar wat yoghurt en eventueel jam toe te voegen. Als je meer tijd hebt, kan je er ook nog vers fruit bij doen.

Als je pas op je werk ontbijt, kan je ook havermout in de pot doen en op je werk heet water toevoegen.

2. Lunch

Om de tonijn- en quinoasalade na te maken, heb je het volgende nodig:

Ingrediënten voor tonijnsalade

  • Tonijnmoot in water
  • Kip saladevlees
  • Mozzarella
  • Quinoa
  • Cherrytomaten
  • Kropsla
  • Vinaigrette

Wat heb je nodig voor de vinaigrette?

  • witte wijnazijn
  • mosterd
  • kappertjes
  • bloemenhoning
  • zout
  • peper
  • olijfolie

Voeg twee eetlepels witte wijnazijn, een theelepel mosterd, een theelepel kappertjes, een eetlepel honing en een snufje zoet en peper bij elkaar en meng deze. Voeg hierna 6 eetlepels olijfolie toe.

Om te zorgen dat je salade niet sompig wordt, moet je de ingrediënten van een salade in een bepaalde volgorde toevoegen.

1. Op de bodem saladedressing

2. Stevige ingrediënten

3. Lichtere ingrediënten

4. Sla en bladgroenten

Voor de tonijnsalade geldt dan het volgende:

1. Vul de pot met de helft van de vinaigrette

2. Drie eetlepels mozzarella

3. Vier eetlepels gekookte quinoa

4. 100 gram gehalveerde cherrytomaten

5. Vijf stukjes kip saladevlees

6. Top de jar af met de salade

Foto: Salad in a jar

3. Tussendoortje

De pot is ook ideaal om een tussendoortje in mee te nemen.

Benodigdheden:

  • Humus
  • Komkommer
  • Paprika
  • Wortelen

Vul de onderkant van de kant met bijvoorbeeld humus. Stop er vervolgens de in reepjes gesneden paprika, komkommer of wortels in.

Foto: FRANCESCO TONELLI

4. Avondeten

Benodigdheden:

  • Vinaigrette dressing
  • Cherrytomaten
  • Mozzarella
  • Pasta
  • Spinazie
  • Basilicum

Instructies:

  1. Doe de dressing eerst in de pot
  2. Dan de gekookte pasta en tomaten
  3. Voeg daarna de mozzarellastukjes en spinazie toe, en tot slot de basilicum

5. Drankje

Heel lekker voor komende zomer: een koud drankje voor onderweg!

Benodigdheden:

  • Water
  • Fruit
  • Munt

En dan:

Plaats het fruit onderin de pot. Doe er water bij en roer het fruit rond. Vervolgens doe je er wat blaadjes munt bij. Plaats het een paar uur in de ijskast en klaar is kees! Het is handig om voor onderweg een rietje mee te nemen.

Bron

Pasta carbonara maar dan een gezonde variant

Door: Linda

Pasta carbonara gezond recept

Traditionele gerechten zou je eigenlijk niet moeten veranderen. Een voorbeeld is de Pasta carbonara. De romige saus is het lekkerste met slagroom, eierdooiers en spekjes!
Het was dan ook moeilijk om voor deze klassieker een variant te verzinnen die gezonder is en dat is gelukt!
De veranderingen zijn klein, vanwege bovenstaande reden. Je kunt de carbonara natuurlijk nog gezonder maker door hem te serveren met een gezonde salade! Of zoals ik heb gedaan: een gezonde vervanger kiezen voor de pasta. Ik heb in dit geval gekozen voor een zeewierpasta!

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 12 el finesse room
  • 4 eidooiers
  • 50 g Parmezaan, fijn geraspt
  • 2 el olijfolie
  • 100 gram rookvlees in rolletjes en daarna in stukjes gesneden
  • 80 gram I sea pasta of 450 gram tagliatelle
    versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze

Breng water aan de kook en kook hierin de pasta volgens de gebruiksaanwijzing. Verwarm vervolgens de olie in een pan en bak hierin de rookvlees stukjes knapperig. Meng dan in een kom de room, eidooiers en parmezaan goed door elkaar. Giet de pasta af, laat goed uitlekken en voeg toe aan de rookvleesrolletjes. Zet de pan op laag vuur en roer direct het roommengsel erdoorheen en meng goed door elkaar. Breng op smaak met zout en Peper en bon apetit!

Bron

Tagliatelle met tomaatjes en pesto

Door: Linda

Pasta recepten

Pasta recept Tagliatelle met tomaatjes en pesto
Kooktijd: ca 20 minuten

500 gram Tagliatelle all’Uovo
2 potjes Pesto alla Genovese
250 gram kleine trostomaatjes
4 eetlepels pijnboompitten
1 handvol Parmezaanse kaas, geraspt
1 scheutje extra vergine olijfolie
1 snufje zeezout en zwarte peper
50 gram roomboter

  1. Stap 1

    Verwarm de oven voor op 180°C en breng het pastawater aan de kook.
  2. Stap 2

    Leg de tomaatjes op een bakplaat bedekt met bakpapier en besprenkel ze licht met olijfolie. Bestrooi met zout en peper en leg ze in de warme oven voor ca. 12-15 minuten.
  3. Stap 3

    Gaar de Tagliatelle in kokend water met zout.
  4. Stap 4

    Meng de pesto in een kom met de boter en voeg een scheut kookwater van de pasta toe om de boter te laten smelten.
  5. Stap 5

    Giet de Tagliatelle af , meng door de saus en serveer direct gegarneerd met de tomaatjes, de pijnboompitten en geraspte Parmezaanse kaas.

Bron

Gezond pasta recept: Spaghetti met artisjokhartjes

Door: Linda

Gezond pasta recept

Bereiding

Kook de spaghetti in ruim water gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Snijd de artisjokhartjes in vieren. Maak de knoflook schoon.

Verwarm de olie en bak de vegetarische balletjes bruin. Pers de knoflook er boven uit en verkruimel het pepertje er boven. Voeg de artisjokhartjes toe en warm ze mee.

Giet de spaghetti af en schep het mengsel er door.

Strooi aan tafel er de kaas er over.

Lekker met een tomatensalade.

Ingrediënten

  • 70 gr volkoren spaghetti ongekookt
  • Artisjokharten 100 gr
  • 2 teen knoflook
  • 1 el olijfolie
  • 150 gr vegetarische balletjes
  • 1 spaanse peper
  • 2 el Parmezaanse kaas

Voedingswaarden

Koolhydraten 34.5 g
Vet 14.5 g
waarvan verzadigd 4 g
Eiwit 22.5 g
Vezels 5.5 g
Groente 50 g
Kcal 368
Zout 1.6 g

Bron