Pasta uit de fabriek

Door: Marije Smeenge op 7 juli 2015

5022969268_143ea6dbb3_z

Tegenwoordig is het hele proces van mengen, vormen en drogen tot verpakkingen geautomatiseerd. Twee aparte ‘doseerders’ voegen precies de goede hoeveelheid meel en water bij elkaar. Voor de meeste fabriekspasta zijn dit de enige twee ingrediënten, maar in sommige recepten gaan nog toevoegingen, zoals groente, safraan of inktvisinkt voor de kleur en smaak.

Goede pasta bevat geen (kleur)stoffen of toevoegingen. Ook eierpasta kan in een fabriek worden gemaakt. Meestal gaat daarvoor een poeder van ei bij het deegmengsel, maar in sommige gevallen worden verse eieren gebruikt. Het deeg wordt door een pers geduwd. Het is belangrijk dat de pasta perfect gevormd is . Het moet bijvoorbeeld overal even dik zijn, anders wordt de pasta nooit gelijkmatig gaar.

In droogkasten wordt de pasta gedroogd met behulp van hete lucht. Door de geavanceerde pastamachines is het ook mogelijk om het deeg in alle mogelijke vormen te persen. Er zijn dan ook honderden vormen en er komen er bovendien voortdurend nieuwe bij. het belangrijkste is dat de saus er lekker in blijft ‘hangen’, maar het oog wil ook wat dus sommige soorten zien er echt prachtig uit en hebben fantastische vormen.

Ravioli en tortellini zijn gedroogd te koop met verschillende vullingen. In Italië gaan de gedroogde, gevulde pasta’s meestal in de soep. Er zijn ook gedroogde pasta vormen te koop die bedoeld zijn om zelf te vullen bijvoorbeeld kant-en-klare canelloni (‘dikke rietstengels’) of lasagne vellen.

Speciaal voor in de soep zijn er mini pasta’s: pastine in het Italiaans, Alfabetini (lettertjes), Risoni (pasta in de vorm van rijstkorrels), semi di melone (‘meloenzaadjes’), stelline (‘sterretjes’) en ga zo maar door… Ze zijn heerlijk in heldere bouillon (in brodo), maar ook in gebonden soepen en rijk gevulde minestrone.

Bron foto

Plaats een reactie

U dient in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen