Artisjokken

Door: Linda op 14 juni 2011

Als ik er de tijd voor vind kijk ik soms naar ‘La Prova del Cuoco’, een kookprogramma op de Rai. Het viel me op dat er weer veel artisjokken gebruikt worden. De artisjokken, eigenlijk de steel en de bloemknop van een distel, zijn erg populair in Italië. Vooral de Romanesco (een grote paarse artisjok zonder stekels) wordt veel gebruikt. Alleen het schoonmaken vraagt wel wat tijd soms. Italië is trouwens de grootste producent ter wereld.

Rigatoni ai c arciofi e pecorino (4 personen) (Rigatoni met artisjokken en pecorinokaas)

Ingrediënten :

400 gr rigatoni (of penne rigate) – 400 gr artisjokharten (diepvries of uit blik) – 4 rijpe tomaten – 1 kleine ui – olie extra vergine – zout – peterselie – pecorinokaas

Bereiding :

Kook de artisjokharten enkele minuten in niet-gezouten water. Hak de ui fijn en fruit hem in de olie. Voeg daar de in blokjes gesneden artisjokken bij. Houd het kookvocht bij.

Bak de artisjokken 5 minuten in wat olie; Kruid met zout.

Pel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd ze in blokjes. Voeg ze bij de artisjokken. Proef of je eventueel nog wat moet bijkruiden en voeg 1 pollepel van het kookvocht van de artisjokken toe.

Kook de pasta in het kookvocht van de artisjokken, waaraan je wat zout toegevoegd hebt.

Als de artisjokken zacht zijn, haal je ze van het vuur en voegt een lepel gehakte peterselie toe.

Kook de pasta beetgaar. Giet ze af. Meng ze met de saus en voeg de geraspte pecorino toe. Reken ca. 1 lepel kaas per persoon (of meer als je dat wil). Schep om tot de kaas gesmolten is en dien onmiddellijk op.

Tip : Je kan hetzelfde gerecht ook klaarmaken met courgettes in plaats van artisjokken, even lekker.

 

Fusilli ai carciofi e piselli (4 personen) (Fusilli met artisjokken en erwtjes)

Ingrediënten : 400 gr fusilli – 6 artisjokken – 200 gr erwtjes – 1 citroen – peterselie – olie extra vergine – 50 gr boter – zout – parmezaan

 

Bereiding :

Maak de artisjokken schoon. Snijd desteel en de harde buitenbladeren af tot je het binnenste, vlezige gedeelte overhoudt. Verwijder het “hooi”. Snijdtde artisjok dan in fijne reepjes en leg ze in water met het sap van het citroen, zodat ze niet verkleuren.

Na 5 minuten haal je ze uit het water, droogt ze goed af en doet ze in een pan met wat olie. Voeg de erwtjes toe. Kruid met zout en strooi er ook de gehakte peterselie over.

Laat ze onder deksel gaar stoven tot de artisjokken zacht zijn. Voeg indien nodig wat water toe.

Kook de pasta beetgaar. Giet ze af en meng ze met de artisjokken. Werk af met een nootje boter.

Schep over in voorverwarmde borden. Geef er apart wat geraspte parmezaan bij.

 

Tagliatelle ai carciofi (4 personen) (Tagliatelle met artisjokken)

Ingrediënten :

400 gr eiertagliatelle – 4 artisjokken – 2 teentjes look – peterselie – parmezaan – 1/2 glas olijfolie – zout – peper – 1 citroen – 1/2 glas witte wijn

 

Bereiding :

Maak de artisjokken schoon. Snijd de steel en de harde buitenbladeren af tot je het binnenste, vlezige gedeelte overhoudt. Verwijder het “hooi”. Snijd de artisjok dan in fijne reepjes en leg ze in water met het sap van het citroen, zodat ze niet verkleuren.

Na 5 minuten haal je ze uit het water, droogt ze goed af en doet ze in een pan met wat olie en de look. Bak ze enkele minuutjes op een zacht vuurtje. Voeg de wijn toe en laat, onder deksel, enkele minuten verder stoven.

Haal het deksel van de pan en laat de wijn verdampen. Voeg dan de grofgehakte peterselie toe, voeg wat water bij en laat verder stoven tot de artisjokken bijna uiteen vallen.

Ondertussen kook je de tagliatelle beetgaar. Giet ze af en schep ze over in een voorverwarmde serveerschotel. Schep er de saus over en bestrooi met geraspte parmezaan en flink wat versgemalen peper. Dien warm op.

 

Gemelli ai carciofi (4 personen) (Gemelli met artisjokken)

Ingrediënten :

400 gr gemelli – 8 artisjokharten (mag ook diepvries of uit blik) – 100 gr gerookte pancetta (of bacon) – geraspte parmezaan – 100 gr boter – gehakte peterselie – olie extra vergine – peper – zout

 

Bereiding :

Snijd de artisjokharten in reepjes. Kook ze op een zacht vuur met een lepel boter en vier lepels water tot ze zacht zijn. Kruid met peper en zout.

Bak de pancetta enkele minuutjes in wat olijfolie.

Kook de pasta in gezouten water beetgaar. Giet ze af en meng met de artisjokken, de rest van de boter, de pancetta en de parmezaan. Bestrooi rijkelijk met peterselie.

 

Linguine alle vongole e carciofi (4 personen) (Linguine met venusschelpen en artisjokken)

Ingrediënten :

400 gr linguine – 500 gr venusschelpen – 4 kleine artisjokken – 3 lepels olijfolie – het sap van een citroen – 1 teentje look – peterselie – peper – zout

 

Bereiding :

Maak de artisjokken schoon. Haal de steel en de harde buitenbladeren van de artisjok, snijd de punten af en de steel, zodat alleen het zachte deel overblijft. Snijd in twee, verwijder eventueel het “hooi” in het midden en snijd de artisjok in fijne schijfjes, die je in water met citroensap legt. Kook ze 3 – 4 minuten in gezouten water met citroensap. Giet af en houd ze warm.

Ondertussen fruit je het geplette teentje look in olijfolie. Als de look begint te kleuren, voeg je de goed gewassen venusschelpen bij. Dek af en laat enkele minuten op het vuur staan tot alle schelpen open zijn (de schelpen die dicht blijven, gooi je weg). Haal ze uit met een schuimspaan en haal ze uit de schelp. Houd de venusschelpen warm.

Filter het kookvocht. Doe er de venusschelpen bij en bestrooi met gemalen peper (Je hoeft geen zout meer toe te voegen omdat het kookvocht reeds zout bevat).

Kook ondertussen ook de linguine nog net niet beetgaar in gezouten water. Giet ze af en meng ze onder de venusschelpen en de artisjokken. Schep een paar minuten goed om tot de pasta beetgaar is.

Schep over in voorverwarmde borden en bestrooi met gehakte peterselie.

 

Lasagne primavera (6 personen) (Lentelasagne)

Ingrediënten :

500 gr lasagnevellen – 1 kg verse, jonge spinazie – 600 gr artisjokken – 1/2 liter bechamelsaus – 500 gr ricotta – 20 gr boter – geraspte parmezaan – peper – zout

 

Bereiding :

Kook de lasagnevellen enkele minuutjes (1 minuut als je versgemaakte pastavellen gebruikt) in licht gezouten water. Haal ze uit met een schuimspaan. Koel ze af in koud water en laat ze uitlekken op een keukenhanddoek. (Leg de vellen niet op elkaar, anders kleven ze aaneen).

Was de spinazie goed en kook ze, zonder bijkomend vocht. Zout lichtjes en schep voortdurend om zodat ze niet aanbakken. Na ca. 10 minuten giet je ze af in een vergiet, laat wat afkoelen, wring ze uit en hak ze grof.

Maak de artisjokken schoon. Verwijder de harde buitenbladeren en de steel. Schraap het “hooi” in het midden weg met een mesje of een lepeltje. Snijd ze in 2 en dan in niet al te dikke schijfjes. Leg ze enkele minuten in water met citroensap.

Kook ze ca. 5 minuten in een pan met een nootje boter en 250 ml licht gezouten water. Als ze zacht gekookt zijn, giet je ze af en laat afkoelen.

Maak de bechamelsaus klaar en warm de oven voor op 190°C. Boter een ovenschotel van ca. 25 x 35 cm in. Giet er een laagje bechamel in. Leg daarop een laag lasagnevellen. Strijk er opnieuw wat bechamel over, dan spinazie en artisjokken en tenslotte een laagje ricotta en parmezaan. Herhaal deze volgorde tot alle ingrediënten opgebruikt zijn. Eindig met een laag bechamel, enkele nootjes boter en veel geraspte parmezaan.

Bak 30 minuten in de oven en laat de lasagne 10 minuten rusten vooraleer op te dienen.

 

Bucatini in salsa di carciofi (4 personen) (Bucatini met artisjokkensaus)

 

Ingrediënten :

400 gr bucatini – 4 artisjokken – 1 glas melk – 1 teentje look – 1 lepel gehakte peterselie – 1/2 bouillonblokje – 40 gr boter – peper – zout – 4 lepels geraspte parmezaan – 2 eierdooiers – 100 gr room – 1 citroen

 

Bereiding :

Maak de artisjokken schoon. Verwijder de harde buitenbladeren tot je aan het zachte gedeelte komt en de steel. Haal het “hooi” eruit en snijd de artisjok in reepjes . Leg ze in water met citroensap zodat ze niet verkleuren.

Na ca. 5 minuten haal je ze uit, droogt ze af en bakt ze in de boter. Als ze beginnen te kleuren, doe je er de melk bij, het verkruimelde bouillonblokje, de peterselie en de fijngesneden look. Laat op het vuur staan tot de artisjokken zacht zijn en de saus ingedikt is. Kruid op het einde met peper en zout.

Kook de pasta beetgaar in gezouten water. Giet af en doe ze in een kom waarin je de eieren losgeklopt hebt met de room en de parmezaan. Schep vlug om. Giet er de artisjokkensaus over. Meng opnieuw en dien op.

 

 

 

Plaats een reactie

U dient in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen