Traditionele Limoncello maken

Door: Linda

limoncello maken

Ik was bij Italiaanse vrienden en na het eten kwam een fles heerlijke zelfgemaakte Limoncello op tafel.
Ze hebben me het recept gegeven en ik wilde dit ook met jullie delen.

Benodigdheden

  • 10 citroenen het liefst biologisch
  • 1 liter wodka of 1 liter 96% alcohol
  • 3 cups wit kristalsuiker
  • 4 cups water bij wodka of 1,6 liter water als je 96% alcohol gebruikt!

9 stappenplan voor het maken van heerlijke Limoncello:

Stap één: Selecteer de beste citroenen.

Koop bij voorkeur biologische citroenen, de schil ga je gebruiken.

Stap twee: Was de citroenen.

Was de citroenen met warm water en droog ze daarna af.

Stap drie: Schil de citroenen.

We gaan de schil verwijderen. Er mag geen wit meekomen dit geeft een bittere smaak. dus hoe dunner de schil hoe beter! Gebruik bij voorkeur een Microplane zesteur maar het gaat ook met een dunschiller.

Stap vier: Alcohol.

Het is moeilijk om aan pure alcohol te komen 96%  daarom is wodka met een neutrale smaak een goed alternatief.

Stap vijf: Mengen.

Meng de alcohol en citroen schillen (alleen het geel) in een schone glazen gesteriliseerde pot en doe de deksel er op. Plak een stikker met de datum er op en laat het ca een week staan. af en toe schudden kan geen kwaad.

Stap zes: Suiker en water.

Meng de suiker met bij voorkeur water uit een fles. Breng dit aan de kook en laat het ca 14 minuten zachtjes koken. Dan laten afkoelen tot kamertemperatuur. Voeg nu het wodka mengsel en de siroop samen.

Stap zeven: Wachten.

Wacht minimaal 40 dagen. Als je het kan opbrengen mag je nog wat langer wachten, hoe langer je wacht, hoe zachter de smaak.

Stap acht: Filter de Limoncello.

Het is nu belangrijk de Limoncello minimaal 2 keer te filteren zodat je een heldere (niet troebele) gele Limoncello krijgt.

Stap negen:  Limoncello in flessen doen.

Zorg voor gesteriliseerde flessen. En laat na het bottelen de flessen nog minimaal 7 dagen staan in de koelkast. Dan kan de eerste fles de diepvries in en de volgende dag proeven maar. Drink met mate en geruik kleine borrel glaasjes die je ook voor gebruik in de vriezer zet. Proost.

Bron foto

Pasta salades

Door: Marije Smeenge

PicMonkey Collage

Typisch Italiaans zijn ze niet: koude salades van pasta met groenten, kipblokjes of zeevruchten. Waarschijnlijk is pastasalade tegen het einde van de vorige eeuw voortgekomen uit de Australische fusion-leuken. Lees meer »

PASTA RECEPT: spaghetti alla puttanesca

Door: Linda

Pasta recepten

Bereidingswijze:
Pel de sjalotten en snipper ze in dunne halve ringen. Doe het steeltje van de grote kappers af en hak ze grof. Zet ook even het mes in de ontpitte zwarte olijven. Snij de zoute ansjovis in stukjes, en hou alle ingrediënten opzij.
Zet een ruime pot water op, maar voeg slechts weinig zout toe. De ansjovis zal dit gerecht voldoende zout maken.
Gebruik het kokende water om de tomaten te ontvellen. Snij een kruisje in de top van elke tomaat en dompel ze 12 tot 15 tellen onder in het kokende water. Spoel onmiddellijk met koud water en trek de schil eraf met een mesje.
Snij elke tomaat in kwartjes en haal de pitjes eruit. Het vruchtvlees hak je grof.
Kook de pasta beetgaar, giet ze af en zet opzij.
Plet de look tot pulp. Verhit een flinke scheut olijfolie in een ruime kookpot. Voeg de sjalotten, de look, kappers, olijven, ansjovis en de stukjes tomaat toe. Stoof alles zo’n 5 minuten in de olie, op een matig vuur, tot alle ingrediënten een beetje in elkaar ‘versmolten’ zijn.
Snipper daarna een flinke hoeveelheid blad peterselie.
Giet de spaghetti in de pot met saus en meng. Voeg een flinke snuif peper van de molen toe.
Strooi de peterseliesnippers in de pot, meng en stort het gerecht in een ruime schaal. Strooi flink wat schilfers Parmezaanse kaas over de pasta en serveer.

Ingrediënten voor 4 personen:
500 g spaghetti
6 tomaten
75 g zoute ansjovis op olie
75 g zwarte olijven, ontpit
75 g Parmezaanse kaas, in blok
2 sjalotten
1 teentje knoflook
3 eetlepels steelkappertjes
1 dl olijfolie
1 busseltje bladpeterselie
peper
zout

Extra materiaal:

dunschiller
Bereidingstijd: 40 minuten

Bron

Pasta met groenten & verse kruiden

Door: Marije Smeenge

14620878743_0fdc15bd46_c

Eten de Italianen nou echt zoveel uitgebreider dan wij? Eigenlijk valt het mee. Het grootste verschil is dat traditioneel de pasta als aparte gang geserveerd wordt. De kok besteed er aandacht om de pasta met simpele middelen tot een smakelijk, opzichzelfstaand gerecht te maken. Om die reden bestaan er zoveel vegetarische pasta’s die eigenlijk heel eenvoudig te bereiden zijn. Het vlees komt meestal later, in een aparte gang.

Lees meer »

Tagliatelle met de hand snijden

Door: Marije Smeenge

11054662715_549f520a8c_c

Tagliatelle kun je met de pastamachine maken maar met de hand snijden gaat net zo goed. De naam is tenslotte afgeleid van ‘tagliare’, wat ‘snijden’ betenkent.

Lees meer »

Zelfgemaakte ravioli

Door: Marije Smeenge

8381486753_82116f5ee6_z

Zelfgemaakte ravioli ziet er mooi uit en ze zijn makkelijk te maken, het kost alleen wel wat tijd. Ze kunnen rond zijn, ovaal, maar meestal zijn ze vierkant. Heb je de handigheid eenmaal te pakken, dan heb je voordat je het weet genoeg ravioli gemaakt voor de hele familie.  Lees meer »

Sauzen

Door: Marije Smeenge

5649455214_ddfa6dddde_b

Een saus kan heet, koud, zoet of kruidig zijn, maar rampen liggen altijd op de loer. Een saus kan de smaak van een gerecht ophalen maar ook helemaal overheersen en dat zou jammer zijn. Toch kunnen we het eigenlijk niet zonder sauzen voorstellen. Lees meer »

Gnocchi, wel of geen pasta?

Door: Marije Smeenge

3753214095_da725fd95b_z

Gnocchi (spreek uit ‘njokkie’) worden in Italië vrijwel altijd vers gemaakt. Ze smaken heerlijk met boter en salie, besprenkeld met olijfolie en bestrooid met parmezaanse kaas, met zacht smeltende gorgonzola, een verse tomatensaus of met een ‘stevige ragu’ (vlees-saus) al die heerlijke smaken nemen ze perfect op vanwege hun mooie vorm en iets absorberende structuur.

Lees meer »

Spaghetti | Etiquette

Door: Marije Smeenge

2154276679_efb1aabf39_b

Spaghetti, en eigenlijk alle pasta, eet je met een vork. Een mes heb je ergens voor nodig, want het klein snijden van de slierten is uit den boze! Italianen combineren pasta en saus heel bewust, dus als er een lange pasta soort geserveerd wordt is dát de pasta die bij deze saus hoort (als het korte pasta had moeten zijn had de kok die wel op je bord gelegd!).

Lees meer »

Pasta | Koken en serveren

Door: Marije Smeenge

8078530472_0ca41e53d5_z

Het belangrijkste is dat de pasta perfect aldente – beetgaar – is gekookt. Hoewel dat een subjectief begrip is. De een heeft zijn pasta liever wat steviger dan de ander (en dat geldt ook voor de Italianen). Het is bovendien streekgebonden. In het zuiden van Italië wordt de pasta steviger geserveerd dan in het noorden. In de buurt blijven tijdens het kookproces is een goed idee, zo kan de pasta niet per ongeluk toch net té gaar worden.

Lees meer »