Pasta salades

Door: Marije Smeenge op 29 oktober 2015

PicMonkey Collage

Typisch Italiaans zijn ze niet: koude salades van pasta met groenten, kipblokjes of zeevruchten. Waarschijnlijk is pastasalade tegen het einde van de vorige eeuw voortgekomen uit de Australische fusion-leuken.

Tegenwoordig worden pastasalades ook wel in Italië geserveerd, meestal met dressings van olijfolie en azijn. Vooral korte pastasoorten zijn populair als salade, omdat die goed gecombineerd kunnen worden met in grove stukken gesneden groenten (de groente-blokjes zijn dan even groot als de pasta vormpjes).

Spoel de pasta na het koken kort af onder de koude kraan. Dit is belangrijk om de pasta snel af te laten koelen, anders gaart hij nog na en wordt hij te gaar. Bovendien verwijder je zo het vrijgekomen zetmeel, dat in een koude salade plakkerig wordt (in warme pastagerechten zorgt dit zetmeel er juist voor dat de saus beter aan de pasta hecht, dus spoel alleen pasta af als je hem koud wilt gebruiken). Laat de pasta niet in het water staan, maar laat hem goed uitlekken en meng er meteen olijfolie of dressing door (maar voeg dressings op basis van mayonaise pas toe als de pasta is afgekoeld).

Pastasalades zijn heerlijk, veelzijdig en voedzaam. Bovendien kun je ze, als er geen vers vlees, vis of zeevruchten in zit, ook als ze al zijn vermengd met de dressing, wel enige tijd goedhouden buiten de koelkast. Ze zijn dan ook ideaal om mee te nemen voor een picknick of als bijgerecht voor een barbecue.

Bron foto

Bron foto

Plaats een reactie

U dient in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen