De gezonde variant van lasagne

Door: Linda

gezonde lasagne

Bij lasagne denk je niet direct aan een gezond gerecht. Maar door het anders klaar te maken kan dit wel, voedingsdeskundige Carina Noordervliet maakt een gezonde variant van lasagne. Met de volgende ingrediënten en geeft advies hoe je het maakt!

Voor 4 personen

 • 1 courgette in blokjes
 • 1 rode paprika in blokjes
 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 4 tartaartjes
 • 1 bakje cherrytomaatjes
 • 1 blik gepelde tomaten
 • 1 klein bakje hüttenkäse
 • Volkoren lasagnebladeren
 • 2 eetlepel neutrale olie
 • 1 theelepel Italiaanse kruiden
 • 1 eetlepel rodewijnazijn
 • 1 eetlepel ketchup
 • zout en peper

Zo maak je gezonde lasagne:    

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de knoflook en ui in de olie. Voeg de paprika en courgette toe en bak 5 minuten mee. Doe de tartaar erbij en bak rul. Voeg vervolgens de gepelde tomaten, Italiaanse kruiden, rode wijn azijn en ketchup toe. Laat het geheel 5 minuutjes pruttelen.

Doe in de ovenschaal eerst een laag saus en daarop zoveel lasagnebladeren als nodig is om de sauslaag af te dekken. Dan weer een laag saus, lasagnebladeren. Als laatste eindig je met een laag saus. Daarover doe je de cherrytomaatjes en de hüttenkäse. Doe het geheel c.a. een half uur in de oven. Eet smakelijk.

Bron

Spaghetti alla chitarra (gitaarpasta!)

Door: Tessa

IMG_0790

Om deze pastasoort te maken wordt een speciaal soort werktuig gebruikt. Een rechthoekige mal van beukenhout waar lange metalen draden over zijn gespannen, net als bij een gitaar. Hier komt dan ook de naam ‘gitaarpasta’ vandaan. Over deze draden wordt het deeg gelegd. Vervolgens wordt het deeg met een roller tussen de draden doorgedrukt, waardoor er ‘vierkante’ slierten pasta ontstaan. Lees meer »

Pasta | Koken en serveren

Door: Marije Smeenge

8078530472_0ca41e53d5_z

Het belangrijkste is dat de pasta perfect aldente – beetgaar – is gekookt. Hoewel dat een subjectief begrip is. De een heeft zijn pasta liever wat steviger dan de ander (en dat geldt ook voor de Italianen). Het is bovendien streekgebonden. In het zuiden van Italië wordt de pasta steviger geserveerd dan in het noorden. In de buurt blijven tijdens het kookproces is een goed idee, zo kan de pasta niet per ongeluk toch net té gaar worden.

Lees meer »

Keukengereedschap

Door: Marije Smeenge

3119452814_1550ee0e4b_b

Vooral op het Italiaanse platteland kun je ze nog tegenkomen: de echte Italiaanse mama’s en nonna’s die nog altijd zelf hun dagelijkse pasta maken. Ze laten zien alsof er niets simpeler op de wereld bestaat. Misschien is er levenslang oefening voor nodig om het zo perfect en moeiteloos te doen. Een eenvoudige pastamachine, die het deeg uitrolt tot een mooie, gelijkmatige lap en het eventueel snijdt, is voor beginners een goede investering. En zo zijn er nog veel meer dingen die het maken, bereiden en zelfs het eten van pasta eenvoudiger én leuker maken.

Lees meer »

Gouden regels

Door: Marije Smeenge

4968095879_e3f4bae10d_b

In Italië is eten een serieuze zaak. Koken en eten horen tot de kern van Italiaanse cultuur en weerspiegelen de geschiedenis en tradities van het land. Maaltijden – thuis, bij familie of vrienden, tijdens een feest, in een luxe restaurant of een alledaagse trattoria – zijn voor de Italianen identiek met goed eten, goede wijn en een goed gezelschap, en dat geldt ook voor de gewone, doordeweekse maaltijden. De Italiaanse keuken kan rustiek of verfijnd zijn maar is altijd gebaseerd geweest op goede en verse ingrediënten van het seizoen.

Lees meer »

Welke wijn past bij welke pasta?

Door: Marije Smeenge

7395684972_13d58ab3cc_k

Een wijntje bij het eten is natuurlijk heerlijk. Maar drinken we wel de goede wijn. Zoals het bij ons in huis altijd gaat, we pakken gewoon een lekker wijntje die toevallig nog in de kast stond, maar zo hoort het natuurlijk niet. Wij zetten een aantal pastagerechten op een rij met de wijn die daar het beste bij past.

Lees meer »

Hoe maak je echte Spaghetti bolognese

Door: Linda

Tuurlijk iedereen heeft wel een keer spaghetti Bolognese gemaakt, maar hoe moet het nu echt? Nee, het komt niet uit een zakje, jammer he? Bijgaand een Youtube filmpje van de Original Naked Chef die je stap voor stap uitlegt hoe je het nu echt moet maken.

Nou ik zeg: eet smakelijk! Ik eet het zelf vanavond ook. Hmmmm heerlijk….

Carpaccio van bietjes

Door: Linda

Carpaccio van bietjes
Carpaccio di barbabietole, zo heet het eigenlijk op z’n Italiaans. Het is een heerlijk fris voorgerecht die ik in de App vond.

Lees meer »

Italiaanse aardappelen uit de oven

Door: Linda

Italiaanse aardappelen uit de oven

Dit is een lekker bijgerecht in plaats van een pasta en super makkelijk. Ook dit gerecht kun je voor de tijd al helemaal klaar maken.

Lees meer »

Dorade vis uit de oven

Door: Linda

Deze foto is van het internet en komt niet helemaal overeen met mijn gemaakte vis.Gisteren heb ik dorade gemaakt met knoflook spaghetti.

Ik ga altijd naar mijn vrienden van de Sligro en zij hebben heel veel verstand van koken, want velen van hen zijn kok geweest. Ik ben daar zo blij mee. Regelmatig heb ik hier al advies gevraagd en altijd gaan het recept goed.
Gisteren was ik er en kocht Dorade. De visjes werden keurig schoongemaakt om ze direct te kunnen bereiden. Eigenlijk wist ik zelf niet goed hoelang ik de vis moest bakken of in de oven moest doen.

Lees meer »