Keukengereedschap

Door: Marije Smeenge op 15 juni 2015

3119452814_1550ee0e4b_b

Vooral op het Italiaanse platteland kun je ze nog tegenkomen: de echte Italiaanse mama’s en nonna’s die nog altijd zelf hun dagelijkse pasta maken. Ze laten zien alsof er niets simpeler op de wereld bestaat. Misschien is er levenslang oefening voor nodig om het zo perfect en moeiteloos te doen. Een eenvoudige pastamachine, die het deeg uitrolt tot een mooie, gelijkmatige lap en het eventueel snijdt, is voor beginners een goede investering. En zo zijn er nog veel meer dingen die het maken, bereiden en zelfs het eten van pasta eenvoudiger én leuker maken.

Deegrollers  

Het enige gereedschap dat echt onmisbaar is bij het maken van pasta: de deegroller. In Italië gebruiken ze hiervoor een dunne lange stok van soms wel tachtig centimeter lang en hooguit vijf centimeter in doorsnee.

Pastamachine

Ook niet onhandig voor een beginner: de pastamachine. Het procedé is al tientallen jaren precies hetzelfde: aan de ene kant van het apparaat zitten verstelbare rollers, waarmee je het deeg steeds dunner kunt uitrollen tot een lange, gladde lap. Aan de andere kant zitten snijplaten waarmee de in de gewenste vorm kan worden gesneden. Meestal is dit standaard tagliatelle en tagliarini (smalle tagliatelle). Er zijn wel extra snijplaten te koop waarmee je bijvoorbeeld pappardelle en ravioli kunt maken. Er zijn ook elektrische pastamachines op de markt, die het deeg niet uitrollen, maar door een vorm persen. Zo kun je dus ingewikkeldere vormen maken, zoals fusilli en penne rigate.

Raviolivormen

Raviolimatjes en –plaatjes zijn er in allerlei vormen. Het gebruik ervan is niet zo moeilijk: je legt er een lap deeg op en duwt de vulling in de openingen, je legt daar een tweede lap deeg overheen en vervolgens rol je met een deegroller over plaatje heen zodat het deeg op de openstaande randen wordt afgesneden. Hierdoor krijg je een mooie ravioli die allemaal even groot zijn.

En zo is er nog veel meer keukengereedschap dat kan worden gebruikt bij het maken van pasta, maar met de handgemaakte pasta van de nonna blijft natuurlijk het lekkerst.

Veel kookplezier!

Bron foto

Plaats een reactie

U dient in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen