Spaghetti alla chitarra (gitaarpasta!)

Door: Tessa op 10 september 2015

IMG_0790

Om deze pastasoort te maken wordt een speciaal soort werktuig gebruikt. Een rechthoekige mal van beukenhout waar lange metalen draden over zijn gespannen, net als bij een gitaar. Hier komt dan ook de naam ‘gitaarpasta’ vandaan. Over deze draden wordt het deeg gelegd. Vervolgens wordt het deeg met een roller tussen de draden doorgedrukt, waardoor er ‘vierkante’ slierten pasta ontstaan.

Doordat de pasta stevig blijft en er aan 4 kanten saus blijft ‘plakken’ wordt de smaak verdubbelt! Deze pasta is heerlijk met alle sauzen (bijvoorbeeld met iets simpels als tomaat of pesto) en smaakt ook heel bijzonder met wat rijkere sauzen, bijvoorbeeld Sugo all’aglione. Vergeet niet om er nog wat extravergine olijfolie over te sprenkelen, er wat geraspte kaas over heen te strooien en het gerecht te serveren met het vertrouwde… Buon appetito!

IMG_0789

Recept: Sugo all’aglione

Ingrediënten voor 4 á 5 personen:

5 el extravergine olijfolie
5 teentjes knoflook
1 of 2 pikante gedroogde rode pepertjes of versgemalen zwarte peper
500 gram gepelde tomaten (of 700 gram verse tomaten)
7 á 8 blaadjes basilicum
Zout
Peper

Bereidingswijze:

Gebruikt u verse tomaten, kies dan voor goed rijpe en stevige Sanmarzano. Nadat u ze heeft gewassen, dompelt u ze een minuut in kokend water, pel ze en verwijder de zaadjes, snij ze in stukjes. Pel de teentjes knoflook, plet ze met uw handpalm en verwijder de binnenste groene kiem. Zet nu een koekenplan met dikke bodem op het vuur, zo mogelijk een ruime pan waar straks ook de pasta in past. Giet er de olijfolie in en verwarm die een beetje. Voeg wanneer u die wilt gebruiken de in stukjes gesneden pikante rode pepertjes toe, de geplette teentjes knoflook en laat ze op een heel zacht pitje fruiten, zonder dat ze kleur krijgen. Voeg de tomaten (gebruikt u gepelde tomaten, snij ze dan in stukjes) en 3 á 4 blaadjes basilicum toe, op smaak brengen met peper en zout en de saus nog zo’n 20 minuten laten koken. De tomaten moeten in stukjes vallen totdat een lobbige en dikke saus ontstaat, proef even voor de juiste smaak (zout, pikante peper, of peper en mocht de saus iets te zuur lijken voeg dan 1 of 2 theelepeltjes suiker toe). Ondertussen kookt u de pasta in ruim water, gezouten, al dente afgieten en in de koekenpan met de hete saus doen. Mocht de saus wat te droog lijken, voeg dan 1 of 2 pollepels kookwater van de pasta toe. Goed mengen op hoog vuur en serveren met 2 á 3 blaadjes verse basilicum.

 

De producten uit dit recept komen van Fattoria la Vialla en zijn te bestellen op: www.bestelkaart.lavialla.it . De producten van Fattoria la Vialla komen voort uit biologische landbouw en hebben het Europese keurmerk dat hetzelfde is voor alle lidstaten en het  keurmerk van de ICEA, het controleorgaan dat de biologische landbouw certificeert. De biologische certificatie garandeert niet alleen een gezonde en natuurlijke landbouw, respect voor de biodiversiteit van planten, dieren en de bodemvruchtbaarheid, maar ook de totale productie door middel van controles en stelselmatige analyses. De biologische certificering sluit bovendien in elk proces het gebruik van GGO’s (genetisch gemodificeerde organismen) uit, van de zaden en planten tot de grondstoffen.

Plaats een reactie

U dient in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen