Tagliatelle met de hand snijden

Door: Marije Smeenge op 13 augustus 2015

11054662715_549f520a8c_c

Tagliatelle kun je met de pastamachine maken maar met de hand snijden gaat net zo goed. De naam is tenslotte afgeleid van ‘tagliare’, wat ‘snijden’ betenkent.

Afhankelijk van de saus en je eigen smaak kun je tagliatelle iets smaller of breder maken. Maak je ze breder dan 2 centimeter wordt het pappardelle genoemd.

1. Rol het deeg uit tot een egale lap en bestrooi die met wat bloem om aan elkaar plakken te voorkomen. Snijd de zijkanten eventueel een beetje bij tot een mooie strakke rechthoek.

2. Rol dan de lap vanaf de korte kant op. Italiaanse koks hebben veel manieren om het deeg op te rollen. Sommigen vouwen de lap eerst een keer dubbel, of meerdere keren, of vouwen de buitenste kant een keer om zodat ze de rolletjes later in één soepele beweging als een serpetine, kunnen losgooien. In feite maakt het niet uit hoe je ze precies oprolt.

3. Snijd nu de rol in kleine ringen met een scherp mes. Probeer er zo weinig mogelijk druk op uit te oefenen, om te voorkomen dat het deegrolletje weer als een deegklomp eindigt. Het mes moet er rustig doorheen glijden. Rol de volgende lap pas op als de vorige gesneden is, om te voorkomen dat de randen aan elkaar gaan plakken.

4. Rol de schijfjes af zodat mooie sliertjes ontstaan en hang die over een horizontale stok of leg ze uitgespreid tussen bebloemde theedoeken.

Italiaanse speciaalzaken verkopen vaak koelverse pasta zoals tagliatelle, fettucine en pappardelle, en ook gevulde soorten als ravioli en tortellini. Ook grote supermarkten hebben vaak verpakte ‘verse’ pasta. Als je niet veel tijd hebt en toch verse eierpasta wilt eten zijn die de moeite van het proberen waard. Let er vooral op dat er geen kunstmatige kleur- en smaakstoffen zijn toegevoegd, vaak is dat een indocatie voor de kwaliteit van de pasta.

Bron foto

Plaats een reactie

U dient in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen