Sauzen

Door: Marije Smeenge op 5 augustus 2015

5649455214_ddfa6dddde_b

Een saus kan heet, koud, zoet of kruidig zijn, maar rampen liggen altijd op de loer. Een saus kan de smaak van een gerecht ophalen maar ook helemaal overheersen en dat zou jammer zijn. Toch kunnen we het eigenlijk niet zonder sauzen voorstellen.

We streven er altijd naar om ons voedsel extra lekker te maken. Er zijn zelfs ingrediënten die zonder een geschikte saus oneetbaar zouden zijn of in ieder geval met tegenzin gegeten zouden worden. Denk maar aan pasta. Stel je eens een spaghetti zonder een geurige saus van verse tomaten of lasagne uit de oven zonder een romige bechamelsaus. Alle sauzen moeten met zorg worden klaargemaakt. De verschillende ingrediënten reageren chemisch op elkaar, en zelfs de beste kok kan daar niet tegenop. Bedenk echter dat bijna alle sauzen uitgaan van een basisprincipe. Die recepten zijn door beroepskoks en enthousiaste amateurs bedacht en verder ontwikkeld. Iedereen die goed wil leren koken moet om te beginnen de basissauzen goed onder de knie zien te krijgen. Pas later kan je dan overstappen op ingewikkeldere sauzen of misschien zelfs je eigen sauzen gaan maken. Maar voordat je aan al die traditionele, nieuwe of eigen recepten begint hier eerst een paar tips:

Omdat de kwaliteit van een saus afhangt van zijn geur, lichtheid en smaak moeten alle ingrediënten vers en van goede kwaliteit zijn. Koop bijvoorbeeld alleen de beste boter, en in Italië is die altijd ongezouten tenzij anders aangegeven.

Pannen moeten een dikke bodem hebben zodat alles gelijkmatig gaar wordt. Houd een saus tot het opdienen warm door de pan in een andere pan vol heet water te zetten. Om te voorkomen dat er een vel ontstaat kan je wat blokjes boter of een paar eetlepels vloeistof verdelen over het oppervlak en dat er vlak voor het opdienen pas doorroeren.

Tot slot, een saus moet de smaak van een gerecht aanvullen en niet overheersen dus gebruik niet te veel.

Bron foto

Plaats een reactie

U dient in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen