Gnocchi, wel of geen pasta?
Door: Marije Smeenge op 24 juli 2015
Gnocchi (spreek uit ‘njokkie’) worden in Italië vrijwel altijd vers gemaakt. Ze smaken heerlijk met boter en salie, besprenkeld met olijfolie en bestrooid met parmezaanse kaas, met zacht smeltende gorgonzola, een verse tomatensaus of met een ‘stevige ragu’ (vlees-saus) al die heerlijke smaken nemen ze perfect op vanwege hun mooie vorm en iets absorberende structuur.
Het woord Gnocchi betekent zoiets als ‘klontjes’ of ‘brokjes’ en zo ongeveer alle etenswaren met die vorm noemen de Italianen ook zo. In verschillende delen van het land verstaan ze onder echte Gnocchi bovendien verschillende dingen. De bekendste zijn: gnocchi di patate, gemaakt van aardappelpuree vermengd met een beetje meel, tot een deeg gekneed en in kleine ovale balletje gesneden. Eigenlijk vallen ze dus niet onder de pasta’s omdat het hoofdbestanddeel aardappel is. De oorspronkelijke gnocchi bestonden wél uit een deeg van meel en eieren, dat in stukjes werd gesneden die werden gekookt of gebakken. Gnocchi alla Romana worden nog steeds op die manier bereid. Aardappelen worden er vooral in het noorden van Italië sinds de achttiende eeuw aan toegevoegd, omdat die het gerecht goedkoper maakten. Kruimige aardappelen maken de knoedeltjes extra licht en luchtig zodat deze variant op veel plaatsen favoriet is.
Ongeveer dezelfde gnocchi worden op verschillende plaatsen in Italië anders genoemd en met dezelfde naam worden soms andere gnocchi bedoeld… De Italianen raken er zelf ook wel eens van in de war, laat staan dat de rest van de wereld het nog kan volgen. Zo heten gnocchi uit Genua trofie. Ze worden er gegeten met de beroemde pesto saus uit de streek.
In Florence worden gnocchi wel eens topini genoemd. (dat is trouwens Italiaans voor ‘muizen’ – het5 schijnt dat een niet helemaal goed geïnformeerde Amerikaan eens een restaurant in Zuid-Italië op stelen heeft gezet door bij hoog en laag vol te houden dat er wél topini waren)
Op verschillende plaatsen worden gnocchi gemaakt van ricotta en spinazie, in Lombardije heten die dan malfatti en in Toscane ravioli of ook wel gnocchi del casentino (om het helemaal ingewikkeld te maken)
Bron foto
Plaats een reactie
U dient in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen