De keuken van Emilia Romagna

Door: Linda op 8 mei 2013

blog-kaasmaken

We zijn gek op de Italiaanse keuken, maar dé Italiaanse keuken bestaat natuurlijk niet. Italië is op zoveel manieren beïnvloed, dat elke regio en gebied zijn eigen culinaire specialiteiten kent. Emilia Romagna is een van die regio’s waar de economie voornamelijk draait op de voedingsmiddelen die het produceert. De stad Parma staat natuurlijk bekend om de parmaham en de Parmezaanse kaas, maar deze regio heeft veel meer te bieden dan dat!

Het Romeinse rijk
Italië was lang de grootste macht van Europa. De Romeinen waren gek op eten en haalde de beste koks en recepten uit het hele land naar hun hoofdstad. Uit Emilia Romagna kwamen een paar van de lekkerste Italiaanse recepten, dus er werden in die tijd veel koks uit de regio naar Rome gehaald. Echt een eigen keuken heeft de hoofdstad daarom niet, maar het is een mengelmoes die voornamelijk beïnvloed is door de recepten van Emilia Romagna. Als je nu een hotel in Rome boekt, is het deze noordelijke regio die je proeft!

Artusi’s kunst van het goede eten
Koken was lang een taak van de vrouwen. Het is pas sinds kort dat mannen ook graag achter het fornuis staan. Boeken schrijven was vroeger wel echt een mannentaak. Zo komt het dat Pellegrino Artusi een kookboek schreef zonder zelf ooit een gerecht bereid te hebben. Toch wordt dit boek ook vandaag de dag nog steeds beschouwd als de bijbel van de Italiaanse keuken. Deze man had zo’n passie voor eten dat zijn boek vele jaren later nog steeds bij veel liefhebbers van Italiaans eten in de smaak valt.

Aceto Balsamico
Deze bijzondere ‘azijn’ is eigenlijk een stroperige variant uit deze regio. Deze balsamico azijn wordt maarliefst twaalf jaar gerijpt in houten vaten waardoor hij een dikke structuur krijgt. Hoe ouder de aceto balsamico, hoe lekkerder hij wordt gevonden door de kenners. Er zijn zelfs Italianen die een twintig jaar oude aceto balsamico op een theelepeltje doen en het als digestief nuttigen.

Plaats een reactie

U dient in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen