Eet informatie

Door: Linda op 14 juni 2011

Algemene (eet)informatie van Italië

La bella Italia! Italië doet zijn naam eer aan, dat is een ding dat zeker is. De enorme culturele rijkdom van het land, de schitterende natuur en de uitstekende keuken maken dat velen hier ieder jaar terugkeren. De grote Italiaanse “laars” in het zuiden van Europa wordt in het Noorden beschermd door de Alpen en in het midden en zuiden omgeven door de Adriatische en Middellandse zee. Een unieke ligging die heeft bijgedragen aan de rijke cultuur van het land! Na de Romeinse tijd waren de 13e tot en met 15e eeuw een periode van grote bloei op het gebied van de kunsten.

Michelangelo en Leonardo da Vinci zijn klinkende namen uit die tijd. Wie nu in Italië komt kijkt zijn ogen uit aan de schitterende beelden, schilderijen en fresco’s. Maar ook tijdens een wandeling door de stad, door Rome, Florence, Verona of Pisa, wordt men overweldigd door de prachtige bouwwerken.

Elk gewest in Italië heeft zijn eigen wijn. Wijn is dan ook, na water, het meest gedronken en goedkoopste drankje. Frisdranken worden vaak in blikjes verkocht en bier in flesjes. Tapbier heet: ‘birra alla spina’. Wanneer u koffie, ‘caffè’, bestelt krijgt u een espresso. Een koffie met gestoomde melk is een cappuccino en een gewone koffie staat bekend als een ‘caffè lungo’ of ‘caffè americano’. Bij een caffè corretto krijgt u er een scheutje liqueur. De prijzen van maaltijden zijn sterk afhankelijk van het seizoen en van de streek of plaats. In het algemeen kan gesteld worden dat men voor weinig geld een goede lunch dan wel diner kan gebruiken. Wanneer de maaltijd aan een gedekte tafel met servetten en brood gebruikt wordt staat op de rekening als eerste de prijs hiervoor onder de naam: ‘coperto’. Aan de hand van het copertobedrag kan men het prijsniveau van het restaurant zien.

Eten en drinken

Italië is het land van de pasta’s, cappuccini, gelati en overheerlijke wijnen en likeurtjes. Barretjes en restaurantjes zijn er in overvloed. Er worden vaak twee tarieven gehanteerd. Staande aan de bar drinken is het voordeligste, aan tafel of buiten op het terras wordt het hoogste tarief berekend. Restaurants serveren uitsluitend volledige maaltijden. Voor kleine hapjes en broodjes gaat men meestal naar een barretje. Een Italiaan is niet gewend te ontbijten. Het ontbijt bestaat meestal uit een cappuccino met een brioche of koekjes. Zeker in de kleinere familiehotels zal het ontbijt bestaan uit koffie of thee met een zoet broodje of een broodje met jam en boter.

Toscane
Het lieflijke Toscaanse landschap is een prachtige uitvalsbasis om verschillende steden in Noord en Midden Italië te bezoeken: Florence, Sienna, Venetië, Ravenna… Maar hoe zuidelijker men komt, hoe meer de Italiaanse passie voelbaar wordt. Italianen zijn uitbundig, gesprekken worden met de nodige armgebaren begeleid en met behoorlijk volume gevoerd. De rijkdom van Italië vindt u ook terug in de fantastische gerechten, die veelal gepaard gaan met een goed glas wijn. Een lange avond buiten tafelen, een aangenaam temperatuurtje… Italië leent zich helemaal voor een heerlijke vakantie. Elk gewest in Italië heeft zijn eigen wijn. Wijn is dan ook, na water, het meest gedronken en goedkoopste drankje. Frisdranken worden vaak in blikjes verkocht en bier in flesjes.

Tapbier heet: ‘birra alla spina’. Wanneer u koffie, ‘caffè’, bestelt krijgt u een espresso. Een koffie met gestoomde melk is een cappuccino en een gewone koffie staat bekend als een ‘caffè lungo’ of ‘caffè americano’. Bij een caffè corretto krijgt u er een scheutje liqueur

 

Plaats een reactie

U dient in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen