Italiaanse ragù om verliefd op te worden

Door: Linda op 15 oktober 2015

Pasta recepten

Pasta recepten – Er gaat niets boven een overheerlijke, originele klassieke Italiaanse ragù, ook wel bolognese saus genoemd. De geur, de smaak… Met je ogen dicht, waan je je serieus in Italië. Er circuleren natuurlijk honderden, duizenden recepten voor de perfecte ragù maar, dit is er beslist eentje van!

Comfort food

Deze ragù is een heuse klassieker. Eenmaal geproefd, dan wil je eigenlijk nooit iets anders meer en haal je waarschijnlijk je neus op bij de bolognese saus van de Italiaan op de hoek. Deze ragù maken is een perfect klusje op een saaie regenachtige of koude zondag. Lekker warm binnen, de geur van dat pruttelende sausje dat je hele huis doorgaat, zalig! Je snapt het al, echt comfort food. Wedden dat jij ook verliefd wordt?

Goed werk heeft tijd nodig

Je moet wel echt de tijd hebben, want het hele gebeuren neemt met drie uur stoven wel een middagje in beslag. Dit recept is voor 6 personen. Ragù is prima in te vriezen in eenpersoonsporties. Je geniet dus meerdere keren van een zalige authentieke Italiaanse maaltijd.

Dit heb je nodig voor de perfecte ragù:

60 gram boter
90 gram fijngesneden pancetta (spek)
1 gesnipperde ui
1 of 2 tenen gesnipperde knoflook
1 stengel bleekselderij
1 wortel
220 gram rundergehakt
220 gram varkensgehakt
2 takjes verse oregano of ½ theelepel gedroogde
snufje nootmuskaat
120 gram kippenlevertjes, schoongemaakt en fijngehakt
1,25 ml melk
1,25 ml witte wijn
400 gram tomaten uit blik
2,5 ml runderbouillon (kan van tablet)
3 el slagroom (of light kookroom)
Gekookte pasta naar keuze (x aantal personen) en vers geraspte Parmezaanse kaas.

Zo maak je de Italiaanse ragù

Fijnsnijden: ui, bleekselderij, knoflook, wortel, pancetta. Gebruik een braadpan en verhit de boter. Voeg eerst de pancetta toe en bak lichtbruin. Voeg daarna uit, wortel, bleekselderij, knoflook toe en bak 6-8 minuten op matig vuur. Voeg dan al het gehakt toe samen met de oregano, nootmuskaat en wat zout en peper. Bak het gehakt rul, maar niet bruin. Nu voeg je de fijngesneden kippenlevers toe en roer er doorheen tot deze van kleur verandert.

Doe de melk erbij en laat deze 2 minuten mee pruttelen voordat je de wijn erbij giet. Zet het vuur wat hoger en laat alles nog 2 tot 3 minuten door pruttelen totdat het vocht is geabsorbeerd. Zet het vuur lager en laat het geheel nog 10 minuten zacht koken.

Voeg de tomaten toe en de helft van de bouillon. Dek de pan gedeeltelijk af met een deksel en laat de saus drie uur lang zachtjes pruttelen. Voeg eventueel steeds een beetje van de rest van de bouillon toe als de saus te droog dreigt te worden.

Na drie uur ruikt je huis goddelijk lekker en is het tijd om de pasta te koken. Bij verse pasta duurt dit maar een paar minuten. Roer voordat je de saus gaat opdienen de slagroom erdoor. Giet de verse pasta af, ragù saus erover, vers geraspte Parmezaanse erover en…. Smakelijk!

Ps. Laat de saus goed afkoelen voordat je deze in porties invriest. 

Bron

Plaats een reactie

U dient in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen