Lago Maggiore en haar streekproducten
Door: Linda op 1 maart 2013
Eten en Drinken
In de drie regio’s waarin het Lago Maggiore ligt (Lombardije, Piemonte, en Tessin (Zwi.) overheerst de Italiaanse keuken.
Lekker eten en drinken is een belangrijk onderdeel van het leven in Italië. Denk aan pasta’s, pizza’s, verse salades, smakelijke vis- en vleesgerechten en het heerlijke Italiaanse ijs. Met een lekker glas wijn en een espresso met grappa of likeur toe.
Het ontbijt van de meeste Italianen stelt niet veel voor, een croissantje met espresso of capuccino. Meer aandacht wordt er besteed aan de lunch tussen 12 en 14 uur. Men eet soms wel 4 gangen: een voorgerecht, 2 hoofdgerechten, een met pasta en een met vis of vlees, en een nagerecht.
Voor het diner, tussen 19 en 22 uur, kan je kiezen tussen een overheerlijke pizza in een van de talrijke pizzeria’s in de stadjes langs het Lago Maggiore, of een menu gelijk van samenstelling als de lunch in een trattoria of ristorante. Overal zijn salades te krijgen met verse ingrediënten. Olijfolie uit de streek dient als dressing.
Over het heerlijke Italiaanse ijs kunnen we kort zijn. Niet alleen een prima dessert, maar het smaakt op bijna elk uur van de dag!
Regionale specialiteiten
In Piemonte aan de westoever kun je ook nog invloeden bespeuren van de Franse keuken. In Tessin laten zowel Italiaanse als Zwitserse invloeden zich gelden.
Aan de oostoever in Lombardije ligt de nadruk ligt op voedzame maaltijden, en kun je genieten van specialiteiten als een uitstekende, in wijn gestoofde ossobuco (kalfsschenkel), of een dun gesneden cotoletta alla milanese (een ‘zachte’ schnitzel).
Meest geliefd bij de bevolking rond het Lago Maggiore is vis, vooral die uit het eigen meer.
In gerechten, zoals gnocchi di castagna en marron glacés, worden kastanjes uit de omliggende bossen verwerkt.
Belangrijk zijn ook rijst (risotto), paddestoelen (vooral in het najaar op de menukaart) en wild.
Tessin (Ticino)
Het Zwitserse gedeelte van het Lago Maggiore ligt in Tessin (Ticino). De keuken van deze streek is heel gevarieerd.
Specialiteiten zijn risotto (met verse paddestoelen en uien), polenta met brasato (gestoofd gebraden vlees), aardappelen met luganighe (worstjes), costine (ribjes) met cazzola (stamppot), minestrone-soep of pesce in carpione (vis in azijn).
De keus in restaurants is groot, van dure, verfijnde sterren-etablissementen tot een eenvoudige osteria of grotto.
De vaak wat verder afgelegen grotto is de beste plaats om een echt stukje Tessin te beleven. De plaatselijke bevolking geniet in een ongedwongen sfeer aan stenen tafels onder oude bomen van het eenvoudige eten. Behalve een warme minestrone zijn er vaak alleen koude zelfgemaakte gerechten te krijgen met vleeswaren en ronde kaasjes (formaggini). Onder het genot van een glas Merlot uit de streek praat iedereen met iedereen.
Dit bericht is tot stand gekomen door onze samenwerking met: http://www.lagomaggiore-nu.nl
Plaats een reactie
U dient in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen