Pasen in Italië

Door: Linda op 14 maart 2013

blog-pasen

 

Buona Pasqua!

Van de verschillende christelijke feestdagen kijken kinderen waarschijnlijk het meest uit naar Sinterklaas en daarna Kerstmis.
In Italië is dit anders, voor een groot deel omdat Kerstmis eigenlijk een materialistisch geef feest is geworden. Vroeger was het de gelegenheid voor  familiereünies. Kinderen kregen eenvoudige geschenken tijdens Driekoningen, van de Befana.


Neem dan Pasen, dat was iets om veel meer opgewonden over te raken: want het betekende het einde van het vasten (dat was vroeger veel strenger dan nu), en allerlei heerlijkheden die waren verbannen kwamen plotseling na 40 dagen weer tevoorschijn. Bovendien was Pasen het sluitstuk van de drie belangrijkste dagen van het Katholieke jaar – dagen van gebed en vasten, die ook werden gekenmerkt door de prachtige geuren van de voorbereidingen voor Paasdiner.
In de Romeinse huizen wachtte de pizza ricresciuta op de eettafel, in afwachting van de zegen van de priester, terwijl niemand het vooraf mocht proeven. Geen wonder dat de kinderen de ochtend van Pasen met vreugde begroeten!

Plaats een reactie

U dient in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen