Pasta koken

Door: Linda op 28 juni 2011

Zo kook je pasta het best:

Breng ruim water (ongeveer 2 liter voor 250 gram) aan de kook in een ruime pan, liefst met een brede bodem. Terwijl de pasta kookt verliest het namelijk zetmeel en de pasta zou zetmeel weer opnemen als het water ermee verzadigd is. Als het kookt moet je er 1 eetlepel zout bij doen. Doe de pasta er beetje bij beetje bij, leg de deksel op de pan tot het water weer kookt en haal de deksel er dan af. Laat de pasta dan de vereiste tijd koken. Het is belangrijk dat de pasta veel ruimte heeft in de pan. Roer af en toe.

Laat de pasta goed uitlekken in een vergiet. Spoel de pasta niet af met water – je spoelt dan het laagje zetmeel weg.
Bewaar altijd een beetje van het kookvocht, daarmee kun je de saus wat vochtiger maken en hoef je geen boter of olie toe te voegen om de pasta smakelijk te maken. De gaarheid van de pasta is een persoonlijke zaak. Het toevoegen van olie aan het kookwater is alleen nodig als je grote, ¨platte pasta kookt, zoals lasagne.
Doe dan de pasta stuk voor stuk in het water zodat ze met een dun laagje olie wordt bedekt. Dit voorkomt aan elkaar plakken.
De Italianen zijn heel precies met het koken van de pasta. Als de pasta ‘al dente’ is gekookt, is hij beetgaar , en zo hoort pasta te zijn. Maar iedereen heeft zijn eigen interpretatie van ‘al dente’.
Kook de verse pasta op het allerlaatste dus vlak voor je gaat eten.

In Italië betekent de kreet ‘butto la pasta’ : ‘ ik doe de pasta in de pan’ hetzelfde als Aan tafel !

 

 

Plaats een reactie

U dient in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen