Tips en trucs

Door: Linda op 14 juni 2011

Kies een saus die bij de pasta past

In Italië wordt de saus met zorg bij de pasta gekozen. Tagliatelle is geschikt voor witte sauzen op basis van boter en voor kaassauzen.
Spaghetti is geschikt voor sauzen met vis, voor alle sauzen waarin olijfolie een belangrijk ingrediënt is en voor tomatensauzen.
Bij een vleessaus past een dikke korte pastasoort, zoals penne of rigatoni. Ook heel goed bij vleessauzen is de schelpjespasta: de stukjes vlees kunnen zich in de openingen verspreiden.
Fusilli gaan prima samen met dikke kruidige room- of vleessauzen.

Spaanse peper snijden en daarna per ongeluk in je ogen wrijven.
Dit doet heel erg pijn! De tip om Spaanse pepers te snijden of chilipepertjes te verkruimelen is:
Wrijf je handen in met olijfolie of doe een plastic wegwerphandschoentje aan of een plastic zakje over je hand. Dit geldt ook voor chilipepertjes verkruimelen.

Olijven ontpitten:
Leg een olijf op een snijplank.Leg er een pannenkoekenmes plat boven op. Maak een vuist en geef een dreun op het mes. Hoe hard? Begin met een zachte klap, als dat niet afdoende is kan er altijd nog ééntje volgen die meer indruk maakt.
De olijf en pit zijn na deze behandeling makkelijk van elkaar te scheiden.

Knoflook niet laten aanbranden:

Wanneer je knoflook wilt fruiten in de olie kan deze heel snel aanbranden en smaakt het naar rubber. De tip hiervoor is:
Wanneer je de koude olijfolie in de pan doet, doe er dan direct de knoflook bij. Zo kan het samen rustig warm of heet worden.

Tomaten ontvellen:
Breng een steelpan met water aan de kook. Zet een bak met koud water klaar. Snijd met een scherp mesje aan de onderkant van de tomaten een kruisje in de velletjes van de tomaten. Dompel de tomaten één voor één enkele tellen in het kokende water tot de velletjes beginnen te krullen (gebruik een lepel of een tang).
Leg de tomaten daarna snel in het koude water (de velletjes zijn nu makkelijk te verwijderen).

Voor extra smaak:Er zijn ook handige pastabouillontabletten te koop. Voeg 1 tablet aan 1/2-1 liter kokend water toe en uw pasta krijgt een heerlijk kruidig smaakje, bovendien hoeft u geen zout en olie toe te voegen.

Met olijfolie:
Vermeng de pasta na het afgieten direct met de saus, of roer er 1-2 eetlepels olijfolie door; dat voorkomt het aan elkaar plakken van de pasta. Serveer de pasta direct op voorverwarmde borden.

Ansjovis:
Bij bereiding van sauzen, in het bijzonder Bolognese, als eerste ansjovis “oplossen” in de olijfolie. Ruikt in eerste instantie nogal verdacht maar verderop in het proces “proef” je het niet meer terwijl er dan toch een wereld van verschil is.

Gebruik van room:
Heel veel sauzen worden bereid met room culinair en creme fraiche. Dit is een aanslag op de ‘lijn’ en het is vrij machtig eten. Los dit op door wat minder pasta en saus te eten, maar doe er een heerlijke salade bij. Dan heb je én je favoriete eten en hou je de ‘lijn’ in de gaten.

Toevoegingen:
Gebruik eens geen slagroom of creme fraîche in je saus. Ook zonder smaakt het heerlijk.

Pastasaus over?
Wanneer je pastasaus over hebt, kun je er heel goed gevulde paprika’s van maken.

Pasta invriezen.
Wist je dat je de meeste sauzen en gekookte pasta’s gemakkelijk (per portie) kunt invriezen?
Reuze handig!
Weinig tijd? Pak je porties uit de diepvries en ‘piep’ deze op. Binnen 5 minuten heb je een goede en gezonde maaltijd.

Dressing.
Ook van je favoriete dressings kun je gelijk 250 ml. of meer maken. Dat scheelt je de volgende keer weer tijd met je ‘snelle’ salade.

 

Plaats een reactie

U dient in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen