Waar komt pasta vandaan?

Door: Linda op 21 juni 2011

Iedereen kent Pasta (en haar befaamde sauzen) in allerlei soorten, maten, geuren en zelfs kleuren.
Maar waar komt pasta nu eigenlijk vandaan?
Pasta” is een verzamelnaam voor producten gemaakt van gemalen graan en water.

China, Japan, Frankrijk en uiteraard Italië beweren allemaal dat zij de pasta hebben uitgevonden. Wie wil dat niet, pasta is immers wereldberoemd en iedereen wil natuurlijk de associatie met het land waar ze vandaan komen.

Sommigen beweren na vergelijking van verscheidene bronnen, dat de pasta zeer waarschijnlijk aan het eind van de 13e eeuw door Marco Polo in Italië geïntroduceerd werd na zijn rondreis door China. Anderen beweren het tegendeel. Zij zeggen dat de Romeinen tijdens de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk al genoten van pasta. Het verhaal gaat dat Cicero ontzettend dol was op laganum, de brede, platte deegwaren die nu tagliatelle genoemd worden. Maar de geschiedenis van pasta gaat zelfs nog verder: er zijn bewijzen dat pasta bij de Etrusken, zo’n 3000 jaar geleden, al populair was. Documentatiemateriaal in het Museo Nazionale Delle Paste Alimentari in Roma toont zelfs aan dat pasta al 5000 jaar voor Christus zou zijn gegeten. Het museum is ingericht door de familie Agnesi, die de oprichters waren van de Agnesi pastafabrieken in Imperia.

Voor de echte doorbraak van pasta als voedsel van het volk moeten we toch wachten tot de 17e eeuw. De stad Napels lijdt dan onder de slechte organisatie van de Spaanse overheersers, waardoor de armen genoodzaakt zijn het meel tot gedroogde pasta te verwerken zodat ze daar maanden mee kunnen overleven. De vermicelli (dunne spaghetti) werden alleen met een beetje kaas gegeten en met de vingers opgepakt. De opkomst van de tomatensaus, een eeuw later, zorgde voor een nog grotere populariteit van pasta. Tegelijkertijd werd de vork een belangrijk hulpmiddel, aangezien pasta met saus niet met de vingers te eten is. Sindsdien is pasta het meest kenmerkende element van de Italiaanse keuken geworden.

Hartstikke leuk allemaal. We weten nu waar de pasta vandaan komt, gerechten worden al eeuwen gegeten. Maar werd men er eigenlijk dik van?

Nu wordt vaak beweerd dat pasta een echte dikmaker zou zijn. Maar hoe kan het dan dat je in een Italiaanse stad zelden dikke mensen ziet? 100 gram pasta bevat 330 calorieën. Dat is toch niet zo veel als je bedenkt dat de dagelijkse behoefte van een volwassene 1800 tot 2300 calorieën is? Het misverstand over pasta is waarschijnlijk te wijten aan de sauzen waarmee pasta geserveerd wordt. Terwijl men in Italië zelf zuinigjes omspringt met il sugo, zwemt de pasta in Nederland vaak letterlijk in de saus. Met een saus van room, spek en kaas willen die calorietjes er natuurlijk wel aan komen! En dat willen we natuurlijk niet.

Dus doe rustig aan met de saus, dan komt het helemaal goed.

 

 

Plaats een reactie

U dient in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen