Spaghetti alla Chitarra

Door: Linda op 14 juni 2011

Spaghetti alla chitarra, gitaarspaghetti is geen ode aan Jimmy Hendrickx. Het is een pasta die typisch is voor Centraal- en Zuid-ItaliĆ«, vooral voor Molise en de Abruzzen. Men kan zelfs zeggen dat in Abruzzen pasta gelijk staat aan “maccherone” = maccheroni alla chitarra, zoals deze spaghetti in het zuiden ook genoemd wordt.

Deze pastasoort bestaat al heel lang. Er zijn bronnen uit de middeleeuwen die reeds gewag maken van een instrument met draden, waarop een zeer simpele pasta (bloem – water – zout) gelegd werd.

Waar komt de naam dan vandaan? Wel simpel, het instrument waarmee deze pasta gemaakt wordt, lijkt erg goed op een gitaar. Het is een rechthoekig raam, meestal uit beukenhout, waarop fijne metalen draden op 1 mm afstand van elkaar gespannen zijn. In de Abruzzen is het in elke supermarkt wel te koop.

De versgemaakte pastavellen worden over het raam gelegd. Dan rolt men er met een deegrol over en de draden snijden het vel in spaghetti. Het grote verschil met de normale spaghetti is dat je met dit systeem vierkante pasta in plaats van ronde krijgt. Er wordt een speciale sleutel gebruikt om de koorden aan te spannen als ze na verloop van tijd beginnen uit te rekken en waaraan een bak vastgemaakt is waarin de gesneden pasta valt. Men weet niet precies wie het systeem uitgevonden heeft, maar wie het ook is, hij zou zeker als een God vereerd worden in Molise en Abruzzo.

Er bestaan nog andere, soortelijke instrumenten om pasta te maken, zoals de ‘rentrocelo’ uit Chieti, die iets dikkere maccheroni opleveren.

In Molise wordt deze vierkante spaghetti “crioli” genoemd. Wie geen “gitaar” ter beschikking heeft, kan het zelfgemaakte deeg heel dun uitrollen, daarna verschillende keren op zichzelf plooien en er dan met een scherp mes dunne linten van snijden.

Alle gewone spaghettibereidingen kunnen ook gebruikt worden voor deze pasta. Meestal worden ze echter opgediend met een ragout all’abruzzese : met minstens 3 verschillende vleessoorten, runds-, varkens- en lamsvlees.

Ik heb enkele recepten uitgezocht. Je kan industrieel gemaakte spaghetti alla chitarra ook kopen in de supermarkt of je kan gewone spaghetti of linguine gebruiken :

Spaghetti alla chitarra all’abruzzese (Spaghetti alla chitarra zoals in de Abruzzen)

Spaghetti alla chitarra con carciofi (Spaghetti alla chitarra met artisjokken)

Plaats een reactie

U dient in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen