Nduja

Door: Linda

wat is nduja en waarvoor kunt je het gebruiken.

Volgende week een uitgebreide test van

Nduja

Vandaag heb ik Nduja getest en dit is het resultaat:

Lees meer »

Manieren van eten bereiden

Door: Linda

Manieren van eten bereidenTsjaa dan zit je in een restaurant en dan staat er iets met ‘cotto’, wat betekent dat? En zo zijn er vele manieren op eten te bereiden.

Lees meer »

Pizza

Door: Linda

Pizza: triomf van een Napolitaans armeluishapje

In de arme woonwijken van Napels ontstond de pizza ooit als antwoord op de honger. Na vorstelijke goedkeuring begon de pizza zijn triomftocht over heel de wereld.

Over deze van oorsprong armeluishap schreef Nikko Amandonico een boek: La Pizza

Lees meer »

Kastanjes

Door: Linda

In Italië komt de kastanje in het najaar vaak op tafel, als puree bij gebraden vlees of wild, maar ook heel dikwijls als nagerecht.

Er worden 2 soorten kastanjes bereid :

De gewone tamme kastanje (castagna) is de kleine platte kastanje, zoals wij die ook kennen. Daarnaast heb je nog de marrone. Die is groter en boller. Deze soort is ook sappiger en zoeter. Rond Kerstmis zie je ze vaak te koop aangeboden als ‘marroni canditi’ (marrons glacés).

Lees meer »

Saffraan

Door: Linda

Saffraan

De van oorsprong Aziatische, herfstbloeiende crocus sativus, de saffraankrokus, is het duurste specerij ter wereld. Voor een kilo saffraan moeten enkele honderden euro’s neergeteld worden. Dat komt omdat voor een ons saffraan zo’n 13.000 stempels nodig zijn, die zo omstreeks half oktober met de hand geplukt worden. Een stempel is het bovenste deel van de stamper van een bloem; dat gedeelte waar de manlijke stuifmeelkorrels voor de bevruchting zorgen.

Lees meer »

Tips en trucs

Door: Linda

Kies een saus die bij de pasta past

In Italië wordt de saus met zorg bij de pasta gekozen. Tagliatelle is geschikt voor witte sauzen op basis van boter en voor kaassauzen.
Spaghetti is geschikt voor sauzen met vis, voor alle sauzen waarin olijfolie een belangrijk ingrediënt is en voor tomatensauzen.
Bij een vleessaus past een dikke korte pastasoort, zoals penne of rigatoni. Ook heel goed bij vleessauzen is de schelpjespasta: de stukjes vlees kunnen zich in de openingen verspreiden.
Fusilli gaan prima samen met dikke kruidige room- of vleessauzen.

Lees meer »

Warenkennis

Door: Linda

Warenkennis

Hier vind je de beschrijving en vertaling van een flink aantal Italiaanse  ingrediënten.
Aceto basalmico
donkerbruine azijn (basalmico azijn)

Basilicum
Basilisum (basilico) is een niet weg te denken kruid in de Middellandse-Zeekeuken. Zodra we het aanraken of zijn blaadjes afstropen, verspreidt het zijn karakteristieke geur. Basilicum hoort in een salade, in tomatensaus en bij de typisch Toscaanse bruschetta, knapperig geroosterde sneetje brood.
basilicum

Lees meer »

Eet informatie

Door: Linda

Algemene (eet)informatie van Italië

La bella Italia! Italië doet zijn naam eer aan, dat is een ding dat zeker is. De enorme culturele rijkdom van het land, de schitterende natuur en de uitstekende keuken maken dat velen hier ieder jaar terugkeren. De grote Italiaanse “laars” in het zuiden van Europa wordt in het Noorden beschermd door de Alpen en in het midden en zuiden omgeven door de Adriatische en Middellandse zee. Een unieke ligging die heeft bijgedragen aan de rijke cultuur van het land! Na de Romeinse tijd waren de 13e tot en met 15e eeuw een periode van grote bloei op het gebied van de kunsten.

Lees meer »