Pasta | Koken en serveren

Door: Marije Smeenge

8078530472_0ca41e53d5_z

Het belangrijkste is dat de pasta perfect aldente – beetgaar – is gekookt. Hoewel dat een subjectief begrip is. De een heeft zijn pasta liever wat steviger dan de ander (en dat geldt ook voor de Italianen). Het is bovendien streekgebonden. In het zuiden van Italië wordt de pasta steviger geserveerd dan in het noorden. In de buurt blijven tijdens het kookproces is een goed idee, zo kan de pasta niet per ongeluk toch net té gaar worden.

Lees meer »

Gouden regels

Door: Marije Smeenge

4968095879_e3f4bae10d_b

In Italië is eten een serieuze zaak. Koken en eten horen tot de kern van Italiaanse cultuur en weerspiegelen de geschiedenis en tradities van het land. Maaltijden – thuis, bij familie of vrienden, tijdens een feest, in een luxe restaurant of een alledaagse trattoria – zijn voor de Italianen identiek met goed eten, goede wijn en een goed gezelschap, en dat geldt ook voor de gewone, doordeweekse maaltijden. De Italiaanse keuken kan rustiek of verfijnd zijn maar is altijd gebaseerd geweest op goede en verse ingrediënten van het seizoen.

Lees meer »

Italianen en pasta

Door: Marije Smeenge

3845591749_0314e40fca_b

Voor veel Italianen is de maaltijd niet compleet zonder. Per jaar eten ze zo’n vijfentwintig kilo pasta – gemiddeld. In het noorden wordt naast pasta ook veel rijst (risotto) gegeten, maar onderin de ‘laars’ komt dagelijks of soms zelfs soms twee keer per dag pasta op tafel: ’s middags pastaciutta (pasta met saus) en ’s avonds pasta in brodo (in bouillon) of minestra (dikke soep met pasta). De zuiderlingen zitten dus nog ruim boven die vijfentwintig kilo per jaar.

Lees meer »

Vinsanto con cantucci

Door: Linda

In Toscane wordt een geslaagde maaltijd vaak afgesloten met een glaasje Vinsanto waarin men amandelkoekjes doopt. Deze gewoonte is stilaan uitgewaaid naar heel Italië, maar kenners beweren dat de lekkerste koekjes nog altijd uit Toscane komen.

Lees meer »

Verse pasta maken met de pasta machine

Door: Linda

blog-pastamaken

Zo dan, verse pasta maken, dus….

Ik moest er ook een keer aan geloven: verse pasta maken met een pasta machine.

Lees meer »

Ik kan risotto maken

Door: Linda

Risotto maken

Ok, raar maar waar, maar ik had nog nooit van mijn leven risotto gemaakt.  Tot vandaag…..

Van 1000en1smaken.nl had ik een verpakking risotto gekregen met hierin risottorijst, gedroogde tomaten en olijven.

Lees meer »

Gesmoorde duif enzo

Door: Linda


Enige tijd geleden hebben we weer een etentje georganiseerd en het leek mij leuk om eens Italiaanse duif op het menu te zetten. Diverse receptenboeken door en ook had ik het internet afgesnuffeld. Uiteindelijk heb ik een App gevonden op mijn iPad met deze heerlijke Italiaanse recepten.

Hierbij het recept van de Gesmoorde duif – ofwel Piccioni in umido

Lees meer »

Panna Cotta

Door: Linda

Als toetje heb ik gekozen voor Panna Cotta, zaaaalig!

Onderstaand heb ik alles beschreven om het zelf te maken. Maar eh… ik was in behoorlijke tijdnood en heb een half kant-en-klare verpakking gekocht bij de jongens van de Sligro in Deventer. Eerlijk is eerlijk, deze was ook heerlijk. Maar ja, dat moet je natuurlijk nooit zeggen tegen je gasten . Anders bestudeer het recepten in ieder geval en koop het kant-en-klaar. Dan kun je altijd nog vertellen hoe je het moet maken.

Lees meer »

Bar Milano in Deventer

Door: Linda

Bar Milano is een Italiaanse bar in deventer

 

Hoe Italiaans ziet de afbeelding hierboven eruit? Kan niet Italiaanser toch? Dit artikel gaat over het nieuwe Italiaanse barretje Bar Milano in Deventer, het is vanaf 24 november geopend en inmiddels zijn wij er twee keer geweest.
Je komt binnen in toch wel een typisch Italiaanse bar. Het licht niet te donker en verder geen poespas aan de muur. Het is nieuw in Deventer en gesitueerd in De Keizerskroon aan de Stromarkt. Het is eigenlijk een bar in een restaurant, maar dan wel van dezelfde eigenaar.
Je kunt hier heerlijk lunchen van de gewone restaurant kaart, maar de kaart van Bar Milano is toch ook erg verrassend.

Bar Milano in Deventer voor heerlijke Italiaanse gerechtjes.

 

Wij kwamen rond borreltijd binnenvallen en hadden wel trek in een goed glas wijn en een lekker hapje (hier geen bitterballen). Joyce en Mario begroetten ons hartelijk en we kregen een tafeltje. De heerlijke droge witte wijn was er snel. We kozen de Gamba’s met pitte kreeftensaus en de Vitello Tonnato uit. De gerechtjes kwamen snel door en we smulden er heerlijk van. Op de achtergrond draait een heerlijke Italiaanse film , hoe romantisch.

Dit alles op een zaterdag in Deventer aan de Stromarkt. Wat een heerlijk klein feestje.
Mario Lai (de eigenaar) was zo enthousiast dat hij gelijk voor ons een gerecht met penne maakte uit een enorme kaas, de Grana Padano. Wij Hollanders denken, hmmm penne met alleen kaas. Tsjaaa. Maar eerlijk is eerlijk, het is heel smaakvol. Die kaas is echt verrukkelijk.

En ja hoor, tijd voor een tweede glas wijn en we moesten van Mario zijn rode wijn proeven uit Sardinië (het eiland waar hij vandaan komt). Ik zat nog rustig aan mijn witte wijn te nippen en hup…. en enorm glas rode wijn voor mijn neus. Niet kinderachtig ook, want er zat meer dan 13% alcohol in. Eigenlijk is de wijn beter geschikt bij een hoofdmaaltijd maar ala. Helaas.. we dronken vrolijk door.

Ik sta altijd zo versteld van dat heerlijke enthousiasme en de gastvrijheid van bijvoorbeeld Italiaanse mensen. Alles aan de kant om het de gasten naar de zin te maken.
Mario moest weer weg en Joyce nam het weer gezellig over. Een praatje hier en daar met de gasten, maar gastvrijheid voorop.

Ik was erg verrast door dit concept en de uitwerking ervan. En ja ik kom er zeker terug!

U kunt Bar Milano vinden in Deventer, aan de Stromarkt, telefoonnummer: 0570-641277

 

 

 

 

Pasta en Portugese wijnen

Door: Linda

blog-portugeeswijntje

Pasta en Portugese wijnen .
Tsjaaa waarom niet? Lees meer »